Emlékezés

Dr. Martikány Dötsch István Róbert 
(1941 – 2020)

Klinikai mérnök, pszichológus doktor MTA szaktanácsadó

Életének 79. évében súlyos betegség után július 13-án elhunyt  Dr. Martikány Dötsch István Róbert klinikai mérnök, pszichológus doktor MTA és klinikai szaktanácsadó, Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészti Klinika megbecsült dolgozója.

Színes életútjának néhány állomása:

1941-ben született Budapesten. Kisgyermekkorában kitelepítés miatt a család Kisvárdára került, a Bessenyei György gimnáziumban tanult. Érettségi után

Budapesten, a MÜM-14-ben gyengeáramú-elektronikai műszerész képesítést szerzett, majd az Elektronikai Mérőkészülékek Gyárában dolgozott, mint prototípus kivitelező műszerész.

1965-től a Magyar Tudományos Akadémia műszaki tudományos osztályán analóg számítógép üzemeltető és fejlesztő volt.

Később a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Kar Villamos Művek tanszékén dolgozott és tanult. Ebben az időben több orvosi kutatást is végzett Dr. Moussong Kovács Erzsébet vezetésével. 1970-ben a Műszaki Egyetem Erősáramú Villamosmérnöki Karán mérnök tanári diplomát szerzett.

1970-től a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fül-Orr-Gége Klinikán tanszéki mérnök, tudományos főmunkatárs és az Országos Intézet szaktanácsadója. Fő szakterülete a korszerű szubjektív és objektív hallásvizsgálati módszerek kiépítése, annak  működtetése és korszerűsítése.

1976-ban a Magyar Tudományos Akadémián a „Zaj és az ember, különös tekintettel a zajártalomra” című pályamunkájával díjat nyert.

1977-ben Debrecenben a Kossuth Lajos Tudomány Egyetem pszichológusaként doktori címet szerzett és megkapta a speciális audiológus titulust. Számos európai és amerikai szakmai utazása során tanulmányozta a modern hallásvizsgáló berendezéseket, melynek hazai gyártásával is foglalkozott. Különböző orvosdiagnosztikai és hallásvizsgáló berendezéseket fejlesztett, úgy, mint faciális stimulátor, tympano- és audiométerek, illetve a duplafalú, változtatható méretű, mozgáskorlátozott betegek fogadására is alkalmas ACS-2 moduláris hallásvizsgáló kabin.

A klinikai munkája mellett az évtizedek óta működő Audio Computer Studio Kft cégének fő tevékenysége a korszerű halláskabinok építése, beszerelése.

Budapest mellett tizenegy városban működő hallásvizsgáló központban építette be az általa gyártott kabinokat. Munkásságához köthető a hazai modern audiológiai centrumok kialakítása. Cégének másik profilja a zajvizsgálat, akkreditált zajlaborja országosan több zajvizsgálati megbízást kapott.

Kitüntetései: Egészségügy kiváló dolgozója, 1973.
                          Rektori dicséret, 197

A nyugdíjas kor eléréséig a Semmelweis Egyetem Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika tanszéki mérnöke volt, de ezt követően is végig a klinika audiológiai állomásának és otoneurológiai ambulancia szervizelője és szaktanácsadója volt. Az egyetem számos klinikája mellett országszerte ismerték, műszaki felkészültéségét elismerték, munkáját megbecsülték.

Hosszantartó betegségét méltósággal, türelemmel és bizakodással viselte.
Fanyar humorát, szakmai és emberi segítőkészségét nem feledjük.

Fájó szívvel búcsúzunk tőle!