Ünnepélyes keretek között adták át a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika felújított nyílászáróit. Az ablakcsere a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) finanszírozott, Energetikai korszerűsítések a Semmelweis Egyetem több helyszínén című projekt keretében valósult meg.

Dr. Szél Ágoston rektor köszöntőjében kiemelte, minden beruházás és műszerátadás javítja az oktatás, kutatás, betegellátás minőségét. Kitért rá, hogy vezetőként különösen nagy örömet jelent számára fejlődést látni az egyetem szervezeti egységeiben. Köszönetet mondott Dr. Tamás László igazgatónak, amiért felhívta a figyelmet a felújítás szükségességére, és felügyelte a munkafolyamatot.

Minden olyan lépés, amivel javítani tudunk a munkakörülményeken, nagyon fontos – szólt Dr. Szász Károly kancellár. A KEHOP-támogatás (KEHOP-5.2.4-15-2016-00004) keretében megvalósult felújításnak köszönhetően az 1910-ben épült, elöregedett épület nyílászáróit sikerült korszerűekre cserélni, amelyek a műemlékvédelmi előírásoknak is megfelelnek – mondta. A projekt összköltsége közel 200 millió forint volt, amihez az egyetem nagyjából 6 millió forintos saját forrással járult hozzá a pályázati támogatás mellett. A munkálatok januártól májusig tartottak, a műszaki átadás szeptemberben történt meg, a tervező az Antenna Építőipari Zrt., a kivitelező a Jánosik és Társa Kft. volt – ismertette a kancellár.

Dr. Tamás László igazgató beszámolt a felújítás előzményeiről, és ismertette a beépített ablakok típusát, valamint a felújítás részletes menetét. Mint elmondta, kiemelt figyelmet fordítottak a műemlékvédelemre, és egyes ablakokra (például a könyvtárban és a tanteremben) korszerű sötétítő rendszert is felszereltek, ami vetítésre is lehetőséget ad. A nyílászárók cseréje a betegek komfortérzetét, hőérzetét is javítja – tette hozzá az igazgató. Dr. Tamás László szólt róla, hogy az ablakcserével párhuzamosan zajlott a lift felújítása, ezzel egyidőben pedig a klinika folyosóit és kórtermeinek egy részét is kifestették, illetve két fürdőszobát is kialakítottak.

Keresztes Eszter
Fotó: Adrián Zoltán