A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának két munkatársa, Dr. Polony Gábor egyetemi adjunktus és Dr. Forgács Gábor szakorvosjelölt is részt vesz a Magyar Afrika Társaság öttagú orvosi missziójában, Malawiban. A Klinikai Központ által támogatott speciális műtétes önkéntes alakulat várhatóan 40-50 fül-orr-gégészeti beavatkozást végez majd el az afrikai országban május 12-e és 29-e között, emellett  adományként gyógyszereket, kötszereket és egyéb orvosi eszközöket is visznek magukkal.

A több mint 16 millió lakosú Malawiban mindössze egyetlen fül-orr-gégész, illetve néhány rezidens dolgozik, az orvosi eszközpark rendkívül szegényes, és a higiéniai viszonyok is rosszak, így nagy szükség van a segítségre – mondja Dr. Polony Gábor. Az egyetemi adjunktus hozzátette, a Magyar Afrika Társaság eddigi missziói többnyire általános orvosi feladatokat végeztek, a mostani lesz a második speciális műtétes önkéntes kiküldetés. Pécsi kollégáikkal közösen két műtőben operálnak párhuzamosan minden reggel nyolc órától késő délutánig, összességében várhatóan 40-50 beteget tudnak majd ellátni a két hét alatt. Fül-orr-gégészeti beavatkozásokat végeznek majd az afrikai országban, ahol a betegek többsége az alacsony színvonalú egészségügyi ellátás miatt vélhetően előrehaladott állapotú lesz, emellett azzal is számolni kell, hogy a térségben csaknem 1 millió ember HIV-fertőzött – tette hozzá Dr. Polony Gábor.

Azon túl, hogy segíteni tudnak az önhibájukon kívül bajba jutott embereken, a saját tudásukat is kamatoztathatják, illetve a helyiek ismereteit is bővíthetik – összegzi a főbb motivációkat Dr. Forgács Gábor szakorvosjelölt. Mint mondja, két nagy bőröndöt visznek magukkal, az egyikben a saját poggyászuk lesz, a másikban pedig adományokat, például kötszereket, antibiotikumokat, vérzéscsillapítókat, érzéstelenítőket, kesztyűket, műtéti eszközöket szállítanak. Terveik szerint egy árvaházat is felkeresnek majd, ahol játékokat és ruhákat adnak át a gyerekeknek.

Kele Tímea
Fotó: Adrián Zoltán