Tóth Leonóra 28 éve dolgozik a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán, 2000 óta klinikavezető főnővér. Mint mondja, büszke arra a mintegy ötvenfős szakdolgozói és adminisztrátori csapatra, amelynek a munkáját irányítja. Honlapunknak úgy fogalmazott: bár a pozícióval járó feladatok olykor sok nehézséget okoznak, de „ez egy szerelem”.

RS49226_KA-20160615-KA__1858-scrTóth Leonóra a középiskola után kezdett a klinikán dolgozni segédápolóként, és eleinte tartott a feladatoktól, de hamar megfogta a klinika és az egyetem légköre – idézte fel. Rövid idő alatt fontos emberi kapcsolatok, barátságok alakultak, és úgy érezte, hogy ez az ő helye, és az itt töltött évek alatt egy nagyon összetartó csapat alakult ki – mondta el. Munka mellett végezte el a főiskolát, még a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán, majd később a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szerzett egyetemi diplomát.

Részt vesz az OKJ-s ápolóképzésben, elméleti és gyakorlati oktatásban, illetve az ETK-n is oktat óraadóként, jelenleg gyógymasszőr és ápoló szakos hallgatókat tanít OKJ-s képzésben. Mint mondja, ez a munka szorosan összefügg a klinikán végzett feladatokkal, ugyanakkor el is különül tőle: a kettő jól kiegészíti egymást, együtt alkotnak egy egészet – fogalmazott. Emellett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nyolcadik kerületi helyi szervezetének elnökeként is dolgozik.

Elmondta, hogy amikor kinevezték klinikavezető főnővérnek, komoly hiányérzetet okozott számára, hogy a betegekkel való napi kapcsolat már nem része a mindennapjainak. Továbbra is rá-ráköszönnek a régi betegek, és időnként be is kopognak hozzá, de az adminisztratív jellegű feladatokon túl erre alig jut ideje.

RS49210_KA-20160615-KA__1956-scrMint mondja, nagyon fontosnak tartja, hogy minden dolgozóval személyes kapcsolata legyen, és hogy a problémákat, konfliktusokat mindig megbeszéljék. Ha van rá lehetőség, rendszeresen tartanak közös programokat, például elmennek együtt vacsorázni, de voltak már barlangtúrán és biciklis kiránduláson is. Most például Dr. Tamás László klinikaigazgatóval együtt szerveznek egy csapatépítő találkozót. Elmondta, ezek az együttlétek azért is fontosak, mert a csapat kohéziója, összetartó ereje nélkülözhetetlen a mindennapokban. Kiemelte, hogy a betegekkel való megfelelő kommunikáció nagyfokú lelki stabilitást követel meg a dolgozóktól, ezért is lényeges, hogy a csapatban jó hangulat uralkodjon – ő például futással vezeti le a napi munka okozta stresszt.

A klinikán a klasszikus fül-orr-gégészeti kórképeket gyógyítják, emellett az onkológiai részlegen daganatos betegeket kezelnek, a gyerekrészlegen pedig viszonylag sok gyereket látnak el, jellemzően mandula- vagy orrmandula-műtéteket végeznek kiemelt országos feladatként, de a cochleáris implantátum beültetése is itt történik, amelynek segítségével a siket gyerekek hallókká válhatnak, és teljesen normálisan szocializálódhatnak. Mint fogalmaz, a fül-orr-gégészetre előbb-utóbb mindenki eljut, nem szükséges hozzá feltétlenül nagyon nagy probléma. Példaként említette a felgyorsult, stresszes élet következtében 30-as, 40-es korosztály körében egyre gyakoribb fülzúgást: ilyen panaszokkal egyre többen keresik fel a klinikát – mondta el.

RS49208_KA-20160615-KA__1967-scrTóth Leonóra kiemelte, az osztályvezető főnővérekkel együtt próbálnak mindent megtenni azért, hogy a dolgozók kéréseit meghallgassák, és például a beosztásnál figyelembe tudják venni az egyéni szempontokat. Hangsúlyozta, a többi klinika vezető ápolóival is jó a kapcsolata, sokat segítenek egymásnak. Felidézte, hogy amikor klinikavezető főnővérnek nevezték ki, egy hónapot töltött vezetői gyakorlatként a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán, ahol Füstös Mártától, a klinika akkori vezető ápolójától nagyon sokat tanult. A minőségbiztosítási rendszer bevezetését Dr. Szirmai Ágnes docens irányításával együtt végezték – 2014-ben kapta meg a klinika a minősítést, amiben nagyon sok munkájuk volt, de a klinika dolgozói mindig mindenben segítettek – emelte ki.

Tóth Leonóra a közeljövőre vonatkozó tervei között említette, hogy szeretné, ha a dolgozók minél nagyobb számban szerepelnének kongresszusokon. Most éppen az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara III. Szakdolgozói Tudományos Kongresszusára készülnek. Ezek az alkalmak – a kamara támogatásának köszönhetően – egyszerre jelentenek lehetőséget csapatépítésre, szakmai fejlődésre és kikapcsolódásra – fogalmazott. 

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem