budapesti-full-orr-gegeszeti-napok-2016

Kedves Kollégák és Kolléganők!

Az első és reményeim szerint hagyományt teremtő Budapesti fül-orr-gégészeti továbbképző konferencia meghívóját tarják a kezükben. A háromnapos rendezvényünk célja, hogy két nagy témára fókuszálva tájékoztassuk Önöket az adott témák legújabb eredményeiről. Nem az alap tudományos kérdéseket akarjuk tárgyalni, nem a kongresszusainkkal akarunk versenyezni, hanem magas szinten szeretnénk egy-egy témára gyakorlati szempontból koncentrálni. A témák túlmutatnak a szűken vett fül-orr-gégészeten. Érdekesek, értékesek lehetnek családorvosoknak, gyermekgyógyászoknak, infektológusoknak és a klinikai genetikusoknak. A felkért előadók között ezért szerepelnek a fenti szakmák neves képviselői is. A fül-orr-gégészeti előadók listáján a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti klinikájának oktatói mellett a Szegedi,- a Pécsi,- és a Debreceni Tudományegyetemek klinikáinak vezető oktatói, illetve az oktatásban jártas főorvosok tartják meg az előadásokat. Az előadóktól azt kérem, hogy a mindennapi élet, a hétköznapi gyakorlat számára használható formában tartsák meg prezentációjukat. Az összefoglaló előadások mellett kerekasztal viták is lesznek. Nem titkolt célunk az, hogy a tanfolyammal elősegítsük új diagnosztikai és terápiás protokollok megszületését.

Témáink igen időszerűek, pl. az idei évben jelent meg a kötelező és teljes körű újszülött kori hallásszűrésről rendelet, ennek megfelelően kollégiumunk el is készítette ennek protokollját. A szűrés jelentőségéről, a módjáról, a kiszűrt gyermekek további menedzseléséről, rehabilitációjáról szól az egyik blokkunk. A másik téma a felső légutak fertőzései. Az előadások a garat, az orr és melléküregek, a hallójárat, a közép és belső fül gyulladásait, a nyak fertőzéseit tárgyalják. A fül-orr- gégész mindennapi gyakorlatában előforduló betegségek tünetei mögött néha megbúvó súlyos szövődményeket, a nehéz differenciál diagnosztikai problémákat és a korszerű terápiás megoldásokat is részletezzük. Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozunk a banális fertőzésnek induló garat és szájüreg betegségek mély-nyaki rétegekbe terjedő gyulladásaival. Ezek a flegmonék, abscessusok az életet veszélyeztető súlyos állapotok, ezért megelőzésüket, gyógyszeres és sebészeti kezelésüket is tárgyaljuk.

Remélem, hogy a szellemi táplálék mellett, a kellemes környezet, a gyönyörű panoráma, a finom ételek és italok teszik majd felejthetetlen élménnyé ezt a tudományos rendezvényt az Önök számára!

Tisztelettel hívjuk és várjuk rendezvényünkre!

                                          Dr. med. habil Tamás László
Klinika Igazgató
Semmelweis Egyetem
Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

Tavábbi információ