Prof. Zelles Tivadar dombormű avatás és emlékszimpózium
2024. június 25., FOK Oktatási Centrum

A Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumában Dr. Gerber Gábor az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professzora, a Fogorvostudományi Kar (FOK) dékánja, valamint Dr. Hermann Péter professzor a Fogpótlástani Klinika igazgatója, az egyetem oktatási rektorhelyettese leplezték le a tavaly elhunyt Dr. Zelles Tivadar professzorról készült domborművet. Zelles professzor az Orálbiológiai Tanszék alapítója és első tanszékvezetője, valamint 2004 és 2010 között FOK dékánja volt. A dombormű felállításával a Semmelweis Egyetem és annak Fogorvostudományi Kara méltó emléket kívánt állítani Zelles Professzornak az egész egyetemért, különösen a karért végzett munkájának elismeréséül.
A dombormű ötlete és elkészíttetése Dr. Dobó Nagy Csaba professzor úrnak köszönhető, akinek nagylelkű ajándékaként került méltó helyére az Oktatási Centrumba, az Árkövy József előadóterme mellé.  Dr. Dobó Nagy Csaba professzor, akinek ötlete és szervezőmunkája alapján készült el a dombormű, röviden bemutatta Kövér József szobrászművészt és beszélt az elkészítés körülményeiről is.

Avató beszédében Dr. Gerber Gábor méltatta Zelles Professzor érdemeit, kiemelve a kar érdekében végzett legfontosabb tevékenységeit. Zelles Professzor létrehozta az Orálbiológiai Tanszéket és bevezette az Orálbiológia tantárgy oktatását, alapot biztosítva ezzel az elméleti fogorvostudományi kutatásoknak és biztosítva a fogorvostan-hallgatók képzésének színvonalas elméleti hátterét. Dékánként létrehozta a tudományos aktivitás fokozását célzó Kari Kutatási Pályázatot, ami a mai napig segíti új tudományos projektek, illetve fiatal FOK oktatók, kutatók tudományos munkájának elindítását. Fontos kiemelni, hogy dékánként méltó helyet talált és alakított ki a kar Dékáni Hivatalának. Zelles Professzor álmodta meg a FOK Oktatási Centrumát is. Megtalálta és megszerezte annak leendő helyszínét, kidolgozta a megvalósítási kereteket és a kar, valamint az egyetem ebben szerepet vállaló vezetőivel közösen, megvalósította a projektet.

A dombormű avatását egy tudományos szimpózium „kísérte”, amit Dr. Zsembery Ákos az Orálbiológiai Tanszék jelenlegi vezetője és Dr. Zelles Tibor a tanszék docense szervezett. A szimpózium felvezetőjében Dr. Gerber Gábor dékán kiemelte, hogy Zelles Professzor milyen fontosnak tartotta a fogorvosi tudományok minőségi művelését és oktatását. Ezek érdekében fejlesztette a kari infrastruktúrát és biztosította a személyi feltételeket. Karunk munkatársain kívül a szimpóziumon képviseltették magukat a vidéki egyetemek fogorvostudományi karai is. Külön örömünkre szolgált, hogy a korábban Zelles Professzorral szoros munkakapcsolatban álló Dr. Gyurkó Róbert (Tufts University, USA) és Dr. Kézsmárki István (Universität Augsburg, Deutschland) elfogadták a meghívást és előadásaikkal emelték a szimpózium színvonalát.