a szupertabletta

Gáspár Dániel
2022.01.25.

Ha egy gyógyszergyár tulajdonosai lennénk, bizonyára sokmindent megadnánk azért, hogy mi dobjunk piacra egy olyan szupergyógyszert, amely:

  • jelentős százalékban csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását;
  • megelőzi a demenciát;
  • javítja a szellemi funkciókat;
  • csökkenti a stresszt;
  • és a pácienseinknek még az általános hangulata is sokkal jobb lenne a szer szedését követően. 

 

Az a helyzet, hogy ez a szer már a kezünkben van, csak nem tabletta formájában: ez pedig nem más, mint a testmozgás.

 

Magától értetődőnek tűnhet a mozgás pozitív hatása, ám a rendszeres testedzésnek lehet néhány olyan jótékony következménye is, amelyekre nem is gondolnánk. A tudományos kutatások alapján a testmozgás az egész szervezetre hat, szinte minden létfontosságú szervben létrehozva változásokat. Vegyünk sorra ezek közül néhányat!

 

Legismertebbek talán a szív- és érrendszerre irányuló hatások: a mozgás növeli az állóképességet, és csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek (szívinfarktus, sztrók) előfordulását és halálozási kockázatát. Ezenfelül kedvezően befolyásolja a vérben keringő lipidek arányát: növeli a „jó” (HDL) koleszterinszintet, és csökkenti a „rossz” (LDL) koleszterinszintet. Továbbá szabályozza a vérnyomást, serkenti az új erek képződését,


Tumore prostatico: la prognosi in base a stadio, grado e rischio

Tumore prostatico: la prognosi in base a stadio, grado e rischio

valamint a már meglévő erek állapotát is javítja.

 

A központi idegrendszerre hatva a testmozgás rövid távon antidepresszáns, kedélyjavító, és fájdalomcsillapító hatású. Ha hosszabb távon nézzük, azok az emberek, akik rendszeresen végeznek aerob típusú testmozgást (ilyen pl. az úszás, futás, biciklizés), jobban teljesítenek az intelligenciateszteken, javul a memóriájuk, kisebb százalékban


Tumore prostatico: la prognosi in base a stadio, grado e rischio

Tumore prostatico: la prognosi in base a stadio, grado e rischio

lesznek Alzheimer- és Parkinson-kórosak. Az agy egészségének megőrzése szempontjából tehát a mozgás elengedhetetlen.

 

Az életkor előrehaladtával az immunrendszer is egyre gyengül. Ez jól mérhető egy védőoltás beadása után az immunválasz nagyságával. Míg fiatalokban egy oltás 70-90 százalékban hoz létre megfelelő immunválaszt, addig idős emberekben ez az arány jóval kevesebb, 50 százalék alatti. Viszont rendszeres testmozgással ez a százalékérték számottevően növekszik. Aprópénzre váltva: azok az idősek, akik rendszeresen mozognak, jóval védettebbek lesznek egy védőoltás beadása után, mint nem mozgó társaik.

 

Talán nem meglepő, hogy a testmozgás az izmokban is jótékony hatást vált ki, mégpedig úgy, hogy növeli a mitokondriumok számát és javítja működésüket. A mitokondriumok sejtjeink energiaközpontjai, és ha romlik a működésük, akkor olyan anyagok keletkeznek, amelyek károsíthatják sejtjeinkben a fehérjéket, de akár a DNS-t is, ami sejtpusztuláshoz vezet. Testmozgással megelőzzük az öregedéssel járó folyamatos izomerő- és izomtömeg-vesztést, aminek következményeként elejét vehetjük az időskorral járó csonttöréseknek is. Az izommunkával olyan molekulák is szabadulnak fel, amelyek a véráramon keresztül az agyba eljutva támogatják az idegsejtek közötti új kapcsolódások kialakulását, valamint kedvező anyagcsereváltozásokat indítanak be a májban is.

 

A Szupertabletta titka tehát röviden: soha nem késő kiaknáznunk a testmozgás adta pozitívumokat, kezdjük el minél hamarabb, bármilyen életkorban és élethelyzetben!

 

Forrás: