Kedves érdeklődő!

A Teddy Maci Kórház egy olyan program, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyító tevékenységet a gyermekekkel. Orvostanhallgatók segítségével játszunk el egy orvosi rendelést, ahol a gyerekek plüss játékát meggyógyítva, önmaguk győződhetnek meg arról, hogy ami az orvosnál történik korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi.

Az alapötlet Skandináviából származik, majd az IFMSA (Orvostanhallgatók Szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége) keretein belül terjedt el a világ számos országában. Magyarországon a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének (MOSZ) segítségével Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Szegeden is nagy sikerrel folyik a program.

Foglalkozásainkon a gyerekek egy játékos program keretében megtanulhatják az orvosi vizsgálat menetét, eszközeit, megismerkedhetnek az orvosi környezettel, ezáltal a valós helyzetben kevésbé izgulnak és csökken a félelmük, szorongásuk.

Ehhez nincs szükség másra, mint a macijukra vagy bármilyen más kedvencükre, aminek kitalált betegségét speciálisan képzett macidoktorok és doktor nénik segítségével együtt megvizsgálják és meggyógyítják. Az állandóan jelenlévő fehér köpeny és a “csúnya, félelmetes eszközök” pedig egy idő után már fel sem tűnnek nekik.

Különleges felszereléseinknek köszönhetően az érdeklődőek akár egy egész “maci-műtét” is elvégezhetnek, egy erre speciális műtőben, öltözékben, miközben a testben rejtőző szervekkel és azok működéseivel is megismerkedhetnek.

Céljaink:

• a fehér köpenytől és az ártalmatlan orvosi eszközöktől való félelem feloldása, enyhítése

• bizalom kiépítése a gyermek és az orvos között

• az orvoslás jótékony hatásának tudatosítása

• a felelősségre nevelés a mackó gondozáson, gyógyításon keresztül

• az orvostudomány iránt fogékony gyermekek érdeklődésének megőrzése, kedvcsinálás

• egészségre nevelés és prevenció, a veszélyes élethelyzetek elkerülésére

Eddig tartott Teddy foglalkozásaink:

Amennyiben felkeltette érdeklődését programunk, elérhetőségünk a következő:

Bencsik Sára
Gyermek-egészségnevelési felelős

teddy_budapest@humsirc.hu