szív

A BOE több éves múltra tekint vissza prevenciós előadások szervezésében és lebonyolításában, ennek köszönhetően komoly szakmai tapasztalattal és referenciával rendelkezik.

Helyi bizottságunk tagjai mind klinikai tanulmányaikat folytató 20-26 év közötti orvostanhallgatók, akik prevenciós előadások tartásával szeretnék tájékoztatni a korban hozzájuk közelebb álló középiskolásokat és az általános iskolásokat az őket érintő, egészségügyi szempontból kockázatot jelentő behatásokról (dohányzás, alkohol), valamint bemutatni a súlyos kardiovaszkuláris és tumoros betegségeket.

Hallgatóink folyamatos továbbképzéseken vesznek részt annak érdekében, hogy előadásaik naprakészek legyenek, és a legfrissebb tudományos eredményeknek megfelelően tájékoztathassák a diákokat.

Prevenciós előadásaink célja, hogy a diákok egy átfogóbb képet kapjanak a ma élen járó haláloki betegségekről, valamint, hogy milyen megelőzési módok léteznek ezek elkerülésére. Alapvető anatómiai ismereteket nyújtunk a szív- és érrendszerről, valamint alapvető mechanizmusokat ismertetünk a daganatképződésről.

Fontosnak tartjuk felhívni minden hallgató figyelmét a korosztályukat érintő életveszélyes és jóindulatú betegségek ismeretére egyaránt (hirtelen szívhalál, szív jóindulatú daganatai, méhnyakrák, fiatalkori daganatok).

Az előadásokon demonstráljuk a lányok és fiúk helyes önvizsgálatát. Úgy gondoljuk, hogy ha ezt középiskolás korukban elsajátítják, és megfelelően alkalmazzák, a későbbi rákos megbetegedések megelőzhetők, illetve azok kimenetele jelentős mértékben javítható. Emellett kiemeljük az életkorhoz kötött szűrések szükségességét és prevenciós jelentőségét.

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a káros élvezeti szerek milyen mértékben járulnak hozzá egyes betegségek megjelenéséhez. Szeretnénk tudatosítani a középiskolásokkal, hogy az egyes prevenciós eljárások életeket menthetnek; ne féljenek a szűrőprogramoktól, hanem aktív részesei legyenek a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek elleni harcnak.

Szívesen válaszolunk a diákok témával kapcsolatos minden kérdésére akár az előadásokon, akár előadáson kívül.

Minden előadás az Önök formai és tartalmi igényeinek megfelelően kerül összeállításra, rugalmasan alkalmazkodva a körülményekhez, közoktatási intézmények számára térítésmentesen.

Amennyiben szeretne tőlünk előadást kérni, kérjük írjon egy e-mailt az orafelkeres.boe@gmail.com e-mail címre. Ezután felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Siklóssy Regina 
Kardiovaszkuláris- és Tumorprevenciós Felelős
cvtprev_budapest@humsirc.hu