2023/24-es Szakmai Cseregyakorlati helyek:

 

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) az International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA) tagszervezeteként az idei tanévben is lehetőséget biztosít tagjainak szakmai gyakorlatuk külföldi teljesítésére a Standing Committee on Professional Exchange (SCOPE) szekció keretein belül.

A tudományos cseregyakorlat egy négy hetes gyakorlat, ahol betekintést nyerhetsz a választott ország egészségügyi rendszerébe, új szakmai készségekre tehetsz szert, és cseregyakorlatozó társaiddal bejárhatod az országot, megismerkedhetsz egy új kultúrával.

Mit kell tudni a SCOPE cseregyakorlatokról?

Budapestről 2023 április és 2024 március között közel 50 hallgató utazhat bilaterális cserével külföldre. Ezen pályázat díját a kiutazó a BOE-nak fizeti be, melyből egyesületünk a bilaterális csereszerződés értelmében a kiutazó helyébe érkező külföldi hallgató egy havi ellátását fedezi. A magyar hallgató ugyanezen költségeit a bejövő diák fizette ki a saját egyesületénél. A bilaterális díj az idei évben: 50 000 Ft.

A fogadó város egy havi szállást és napi 1 vagy 2 étkezést (vagy ezt fedező zsebpénzt, vagy nyersanyagot) biztosít a bejövő diákoknak. Ezen felül a helyi bizottságok számtalan kulturális és közösségi programot szerveznek az összes ott lévő hallgatónak. Az étkezés és a szállás díján túl felmerülő költséget – az útiköltséget, ha szükséges a vízumot és a biztosítást és a szabadidős programok díjait – minden pályázó maga állja és intézi.

 

Pályázatot minden olyan III., IV., V. és VI. éves orvostanhallgató beadhat, aki a jelen félévben aktív jogviszonnyal bír, a 2021/2022-es tanévben a BOE tagja, angol nyelvből, vagy az adott ország hivatalos nyelvéből rendelkezik egy legalább középfokú, C (vagy A+B) típusú, államilag akkreditált nyelvvizsgával vagy az adott hivatalos nyelvű ország állampolgárságát igazoló útlevéllel.

Mind a harmadéves belgyógyászat, a negyedéves sebészet és a hatodéves szigorló gyakorlatok teljesíthetők SCOPE szervezésben külföldön, azonban Egyetemünk szabályozása értelmében egyedül az Európai Unió, az Amerikai Egyesült ÁllamokNorvégia és Svájc, illetve Japán és Korea egyes egyetemi klinikáin és oktató kórházaiban töltött gyakorlatok kerülnek elismerésre. (Részletek: https://semmelweis.hu/aok/oktatas/ Bal oldali menü: Szakmai gyakorlatok vagy VI. évfolyam fül a Tájékoztató a szakmai gyakorlatok külföldön teljesítéséről).

Ezen felül a hazai klinika is támaszthat egyéb feltételeket a gyakorlat elfogadásával kapcsolatban (ritka, de előfordulhat).

További hasznos tudnivalók, elérhetőségek

Itt megtalálható minden ország fogadási feltétele. Kérünk minden pályázót, hogy a helyosztót megelőzően tájékozódjon a szimpatikus országok EC-iről! (Előfordulhat, hogy az országok más nyelvi követelményeket támasztanak, nem fogadnak minden hónapban, további biztosítások megkötését várják, stb.)

wiki.ifmsa.org/scope: itt egyéb hasznos és érdekes dolgok találhatóak meg az adott IFMSA tagország egészségügyi rendszeréről, kórházairól, időjárásáról, a bejövő hallgatók elszállásolásáról, szabadidős programokról stb. A város kiválasztásánál nagy segítség!

Korábban cseregyakorlaton részt vett hallgatók beszámolóit a Humsirc Travel Blogoldalon olvashatjátok

További kérdésekkel forduljatok hozzám bizalommal:
Ludvig Zsófia
BOE, Local Exchange Officer-outgoings
E-mail: leoout_budapest@humsirc.hu