organ-nakli02Ezek a témakörök nem szerepelnek az alapoktatásban, és valójában a 18 év feletti korosztályra vonatkoznak, kérdezhetné vajon miért is akarunk előadásokat tartani középiskolásoknak. Célunk, hogy új ismeretekkel tudjuk bővíteni a diákok tudását, és megpróbáljunk egyfajta szemléletet kialakítani bennük, amit aztán családjuknak, barátaiknak is át tudnak adni és 18. életévüket betöltve ezt maguk is hasznosítani. Az előadásokban általánosságban a következő pontokra igyekszünk hangsúlyt helyezni: Érettségire is hasznos tudás átadása (pl. Rh-összeférhetetlenség, vércsoportok) Figyelemfelkeltő érdekességek, melyekkel saját egészségtudatukat alakíthatják A gimnazisták, középiskolások életében előforduló, számukra is fontos témák (pl. plazmaadás) Mindezt játékos formában (pl Kahoot teszttel telefonon), interaktív módon, életkorunknál fogva egy baráti légkört kialakítva Továbbá óra végén lehetőséget biztosítunk kérdések feltevésére, nem csak az anyaggal, hanem az orvosi egyetemmel, szervezetünkkel és a tanulmányokkal kapcsolatban is. Mindkettő témakört középiskolásoknak ajánljuk.


Az alábbi órák közül lehet választani:

  • Véradás
    Nem lehet kellőképpen hangsúlyozni az önkéntes véradás fontosságát, azt, hogy hány emberi élet menthető így meg. Ebben az előadásban a véradást járjuk körbe, beszélünk az alapjairól, a folyamatáról, feltételeiről. Emellett szót ejtünk a manapság egyre népszerűbb plazmaadásról, valamint a biológia érettségin előforduló vérhez kapcsolódó tudnivalókat is átbeszéljük.

 

  • Transzplantáció
    ebben a témakörben előkerülnek a jogi hátterek, az agyhalál fogalma, hogy zajlik egy transzplantáció és az, hogy milyen szerveket lehet transzplantálni – pár, az adott szervhez kötődő hozzáfűzéssel. Ugyanakkor alkalmas ez az előadás a szóba jövő szervek átbeszélésére, segítségképpen az érettségihez. Leírás alapján elég száraznak tűnhet ez a téma, de valójában tele van izgalmas információkkal és a diákok nagyon szokták élvezni.

 

Amennyiben szeretne tőlünk előadást kérni, kérjük írjon egy e-mailt az transzplantkoord.boe@gmail.com e-mail címre. Ezután felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Bármilyen kérdés, kérés esetén forduljanak hozzánk bizalommal!

Karsai Alexandra
Véradás és Szervtranszplantációs felelős
transzplantkoord.boe@gmail.com