Agysebészet a szépirodalomban

– avagy nyári könyvajánló nem csak orvostanhallgatóknak

Szabó Luca
2021. augusztus

Nyáron gyakran előfordul az emberrel, hogy szike helyett egy szépirodalmi könyvet ragad a kezébe (van, akivel több évszakban is:). Ehhez most olyan műveket válogattam össze, amelyekben egy-egy agyműtét áll a cselekmény középpontjában. Ezeket bármely könyvtár, illetve könyvesbolt polcán fellelhetjük, hiszen íróik nem orvosoknak, hanem a lehető legszélesebb olvasóközönségnek szánták őket, azonban nyilván az orvoslás iránt is nyitott könyvmolyok táplálékává könnyebben válhatnak.

  1. Ha szépirodalom és agysebészet, akkor a magyar irodalom kedvelőinek először valószínűleg Karinthy Frigyes agydaganata jut eszébe, amelyről az író az Utazás a koponyám körül című regényében számol be. Karinthy Frigyesnek a hivatalos diagnózisa „ciszta és ér daganat (angioma) a kisagyban” volt (Pesti Napló, 1936. május). A kórtörténetet a kezdeti tünetektől a kivizsgálás menetén és a műtét leírásán át a felépülés utáni pár hétig követhetjük. A már-már szakmainak is beillő leírásokon túl az író vívódásait is megismerhetjük, hogy hogyan is élte meg ezt a halálközeli eseményt. Egy ilyen nem mindennapi élményt nem kérdés, hogy nehéz feldolgozni, Karinthy a regény megírásának köszönhetően érte ezt el.

„A kényszer, hogy az emléket lerögzítsem, úgy jelentkezett, mint egy második betegség, amelynek kezelése nélkül az elsőből se tudok teljesen kigyógyulni.” – írja az előszóban.

Nyelvezete, előadásmódja rendkívül olvasmányos, számomra már önmagában az is lebilincselő, hogy egy valóban megtörtént eseménysort, egy valós ünnepelt hírességről olvashatunk, E/1. személyben, a Karinthytól megszokott stílusban.

  1. Michail Bulgakov, az orosz irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, a gimnázium elvégzése után orvosi diplomát szerzett. Ennek tudatában talán nem meglepő, hogy Kutyaszív című sci-fi-kisregényében egy orvos főszereplő segítségével nyerhetünk betekintést az 1920-as évekbeli Moszkva életébe. Filipp Filippovics Preobrazsenszkij professzor a tények embere, az orvoslásban elvárt pontos megfigyelőképesség, diagnosztikus gondolkodásmód, valamint emberségesség jellemzi. Segédjével, Bormental doktorral folytatott beszélgetései során rendkívüli társadalmi kritikát fogalmaz meg az akkor induló politikai irányzat ellen (a művet évtizedekig csak illegálisan tudták terjeszteni). A cselekmény középpontjában álló agyműtét a professzor által egy kutyán végzett kísérlet: a kutya agyába emberi hipofízist ültetnek. Ezt, illetve az eztán történteket sokan „a kommunizmus allegóriájának” tekintik, párhuzamot vonva a kutya agyába-, illetve a társadalom életébe „természetellenesen” történő beavatkozás között.

Részlet a kutya, Gömböc műtétjéből:

„– Közeledek a töröknyereghez – vicsorgott Filipp Filippovics, és iszamós, véres kesztyűjével kiemelte Gömböc fejéből a szürkéssárga agyat. Egy pillantást vetett Gömböc pofájára, és Bormental doktor azonnal feltört egy másik ampullát, és a sárga folyadékot felszívta egy hosszú fecskendőbe.

– A szívbe? – kérdezte félénken.”

Gömböc műtétjének következményei fenekesül felforgatják az Európa-szerte híres orosz orvosprofesszor lakásának életét. Ha már nincsenek hosszú hetek hátra a vakációból, akkor is érdemes belekóstolni a sci-fi által nyújtott izgalmakba: annyira belemerültem, hogy egyetlen nap alatt végigolvastam.

  1. Végül egy harmadik könyv, amelyet ajánlani tudok az idegsebészettel kapcsolatban, Michael Palmer A páciens című műve, mely műfaját tekintve orvosi thriller, ebből adódóan a fiktív cselekmény jelentős része játszódik orvosi környezetben, valamint bővelkedik feszültséggel telt, vérfagyasztó helyzetekben. A szerző egy amerikai orvosból lett bestselleríró, és számomra igen megdöbbentő volt, hogy olvasás közben néhány helyen ráismertem a kórházak általam valósnak vélt működésére, mindennapokban előforduló orvosi helyzetekre. Én egyébként nem rajongok különösebben az akciófilmek és a thrillerek világáért, ez az írás mégis teljesen magával ragadott, le sem tudtam tenni, annyira izgultam a hihetetlenül emberségesnek és talpraesettnek bemutatott főszereplő doktornő pácienseiért.

A cselekményben a fő konfliktust az indítja el, hogy egy hírhedt terroristának rendkívül nehezen operálható agydaganata lesz (egy subfrontalis meningeoma), melytől meg akar szabadulni. A műtét elvégzésére az említett doktornőt szemeli ki, mert ő van otthon a legnagyobb szakértelemmel a kutatás alatt álló robotsebészetben. Elvárja, hogy vesse be rajta a még tökéletesítés alatt álló mikrorobotot, valamint az orvosilag lehetetlent: 100% garanciát a szövődménymentes és gyakorlatilag azonnali felépülésre. Inkognitóját embertelen cselekedetekkel és zsarolásokkal biztosítja magának. A helyszínül szolgáló kórházban titkosügynökök, terroristák, lábadozó betegek, lelkiismeretes orvosok és ápolók, valamint számos műtét és összecsapás várja az olvasókat.

Zárásként pedig itt egy bekezdés a műből, amelyben az idegsebésznő egy számára nagyon kedves páciens (Sara) kiújuló astrocytomáját távolítja el nyitott agyműtét során:

„Ettől félt a legjobban. A bizonytalanságtól, amikor nincs tiszta, egyenes válasz. Olyan műtétre vágyott, ahol kristálytiszták a határok, ahol az ép ép, és ahol a beteg beteg. Nem akart ilyen duzzadt, ödémás szöveteket operálni. Nem akart heges, nehezen preparálható agyat operálni. Nem akarta a gyötrő kérdéseket. De senki nem kérdezte, hogy ő mit szeretne. Nem volt választása. Sara viharos gyorsasággal duzzadó, vizenyős agyából kellett eltávolítania az egészségessel összeolvadt daganatot. Túl gyorsan jött az ödéma. Még nem telt el elég idő a mannitol és az oradexon beadása óta. Még nem fejthették ki a hatásukat. Még lelohadhat a duzzadás. Nem tudta eldönteni, várjon-e vagy gyorsan távolítsa el, amit még lehet, mert ha a gyógyszerek mégsem használnak, akkor csak elvesztegeti az időt, a helyzet rosszabbra fordul, és akkor végképp nem tehet semmit. A túlfeszített íj közel járt ahhoz, hogy elpattanjon.”

 

A kötetek:

  • Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül POKET zsebkönyvek, 2018.
  • Michail Bulgakov: Kutyaszív Európa könyvkiadó, Budapest, 2017. (ford.: Hetényi Zsuzsa)
  • Michael Palmer: A páciensu.K Kiadó, Budapest, 2000. (ford.: Thomka István)