Létezik-e egészséges transz-zsírsav?

Szabó Luca
2021.05.23.

Ezen írásom célja, hogy az egészséges táplálkozás szellemiségében egy rövid áttekintést adjak a különböző zsírokról, valamint egy érdekes, kevéssé ismert képviselőjükről is lerántom a leplet.

A zsírok alapvető fontosságú tápanyagaink, a WHO ajánlása alapján a napi energiaszükségletünk 15-30%-át érdemes zsírokból fedezni.

Nagyon sokféle zsírsav létezik. Két csoportra oszthatjuk őket kémiai szerkezetük alapján: telített zsírokra (ezek nem tartalmaznak kettős kötést), illetve telítetlen zsírokra (ezek tartalmaznak legalább egy kettőskötést). A kettőskötésnek két típusa van, ennek megfelelően a telítetlen zsírsavak kategórián belül cisz– és transz-zsírsavakat különböztethetünk meg.

Ha általánosan szeretnénk beszélni róluk, akkor gyakorlatilag helyes az a megközelítés, hogy a cisz-zsírsavak egészségesek, sőt a cisz-zsírsavak közé tartozó omega-3 és omega-6 zsírsavak szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Velük ellentétben a transz-, illetve a telített zsírsavak egészségtelennek minősíthetőek. „Egészségtelen” alatt pedig azt értjük, hogy a transz- és telített zsírok az ajánlottnál nagyobb mennyiségben fogyasztva jelentősen megemelik a szív- és érrendszerei betegségek, a cukorbetegség és a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát.

  • Cisz-zsírsavak jelentős mennyiségben találhatóak az olajos magvakban, növényi olajokban, halakban; a napi zsírbevitelt tehát érdemes nagyobb részt ezekből a forrásokból fedezni.
  • Transz-zsírsavak tipikusan a feldolgozott élelmiszerekhez köthetőek: a margarinok, csomagolt édességek/sütik, gyorséttermi ételek, chipszek stb. kerülése erősen ajánlott.
  • A telített zsírok pedig a zsíros húsokban és egyéb állati eredetű termékekben, úgymint vajban, tejben találhatóak meg leginkább.

Azonban a paletta nem ennyire fekete-fehér! Számos ételben szinte az összes típusú zsírsav előfordul (például tejtermékek), egyéb, kifejezetten egészséges összetevők mellett. Táplálkozást tekintve a kiegyensúlyozottságon van a hangsúly, részletesebb ajánlások alább, a Forrásokban találhatóak.

Tovább színesítve a palettát, és egyben válaszolva a címben feltett kérdésre: Igen, létezik egészséges transz-zsírsav! Transz-palmitoleilsav a neve, röviden TPA. 2020 februárjában jelent meg róla az első összefoglaló cikk a szakirodalomban, tehát még a kutatók számára is újdonság a téma.

Több, magas létszámú és különböző rasszú résztvevő bevonásával végzett vizsgálat is kimutatta, hogy azon emberek körében, akiknek vérében magasabb TPA-szintet mértek, kevesebb cukorbetegség alakult ki, mint alacsonyabb TPA esetén. Hogyan jut a szervezetünkbe TPA? A magasabb TPA szintet a tejfogyasztással hozták összefüggésbe. Tejtermékekben fordul elő leggyakrabban, de ott is egy viszonylag ritka zsírsav: a tej zsírtartalmának körülbelül 0,2%-a.

Természetesen az, hogy létezik olyan transz-zsírsav, amelynek jótékony hatásai vannak, nem jelenti azt, hogy kezdjünk el margarint habzsolni, hiszen az élelmiszerekben előforduló leggyakoribb transz-zsírsavak nem egészségesek. Ezek pedig az elaidinsav, a transz-vakcénsav, valamint a linoleinsav névre hallgató kártékony képviselők – és a fentebb említett betegségekhez vezethetnek.

Aggodalomra semmi ok, a cisz-zsírsavaknak is a TPA-hoz hasonló hatásuk van, így érdemesebb a margarin helyett például dió fogyasztásával védeni egészségünket.

 

FORRÁSOK

Olvasmányok az egészséges táplálkozásról:

Tudományos cikkek a transz-palmitoleilsavról (angol):

  • Mozaffarian, M.C. de Oliveira Otto, R.N. Lemaitre, A.M. Fretts, G.S. Hotamisligil, 722 M.Y. Tsai, D.S. Siscovick, J.A. Nettleton, trans-Palmitoleic acid, other dairy fat biomarkers, and incident diabetes: the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis 723 (MESA)., 724 Am. J. Clin. Nutr. 97 (2013) 854–61. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.045468.
  • Guillocheau, P. Legrand, V. Rioux, Trans-palmitoleic acid (trans-9-C16:1, or trans-C16:1 n-7): nutritional impacts, metabolism, origin, compositional data, analytical methods and chemical synthesis. A review, Biochimie, Volume 169, (2020) 144-160. https://doi.org/10.1016/j.biochi.2019.12.004.
  • Destaillats, R.L. Wolff, D. Precht, J. Molkentin, Study of individual trans- and cis-16:1 isomers in cow, goat, and Ewe cheese fats by gas-liquid chromatography with emphasis on the trans-Δ3 isomer Lipids, 35 (2000), pp. 1027-1032,  https://doi.org/10.1007/s11745-000-0614-y