2018. január 1-étől a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti baleseti központ visszanyerte országos intézményi státuszát. Az Országos Baleseti Központ keretein belül működő Idegsebészeti sérültek Osztálya, tekintettel a legnagyobb gerincsérült és koponya-agysérült esetszámával, méltán szeretne vezető szerepet betölteni protokollok kidolgozásában, a graduális és posztgraduális képzésben a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszék részeként, mint Neurotraumatológiai Tanszéki Csoport.

A Neurotraumatológiai Tanszéki Csoportot 2018. júliusában alapítottuk. A Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszéke szervezeti alegységeként működik. A klinikai munka a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Idegsebészeti Sérültek Osztályán történik. A Neurotraumatológiai Tanszéki Csoport létrehozásának legfőbb indoka a gerinc-és koponyasérültek ellátásának javítása az ellátásban részvevők oktatásán, képzésén keresztül.

Fő profilunk

A lakosság növekvő várható élettartama a csontritkulás talaján kialakuló csonttörések, különösen a csigolyatörések kialakulásának növekvő előfordulását vetíti elő. Míg időskorban a gerincoszlop sérülésének nagyobb hányada a csontritkulás, addig fiatalabb korban ezek a törések balesetek következményei. A digitális világ nyújtotta ingergazdag, de ugyanakkor mozgásszegény életmód a degeneratív gerincbetegségek egyre fiatalabb korban történő előfordulását eredményezi.

Az időben felismert és kezelt csontritkulás talaján kialakult csigolyatesttörés szakszerű kezelése a pácienst megmenti krónikus fájdalom, fájdalom szindróma kialakulásától, megtartja a páciens önellátásának képességét, megóvja az ágyhoz kötött állapot
és az ezzel járó szövődmények kialakulásától. A gerincsérültek szakszerű és gyors ellátása, hasonlóan a csontritkulás talaján kialakult törések ellátásához, jelentős nemzetgazdasági tehermentesítést eredményez.

OKTATÁS

 1. Téli szemeszterekben választható tárgyként oktatjuk a Neurotraumatológiai és gerincsebészeti alapismeretek c. tárgyat.
 2. Neurotraumatológiai gyakorlati és elméleti oktatás a Tarumatológia c. tárgy keretén belül téli és nyári szemeszterben magyar és angol nyelven
 3. Nyári szemeszterben OFTEX tanfolyamként is megrendezzük a Neurotraumatológiai és gerincsebészeti tavaszi nemzetközi
  szimpóziumot. A szimpózium OFTEX pontszáma 48.
 4. Neurotraumatológia neuroradiológiai vonatkozásai – OFTEX tanfolyam szervezése Prof. Kenéz József neuroradiológus bevonásával
 5. A Neurotraumatológiai Tanszéki Csoport és a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Idegsebészeti Sérültek Osztálya a MEDTRONIC kelet európai és közel-keleti régiójának gerincsérültek sebészi képző központja 2019. januárja óta.

BETEGELLÁTÁS

Európai viszonylatban a legmagasabb az egyazon intézetben ellátott gerinc- és koponyasérültek száma. Míg 2015-ben az akut gerinctöréssel kezelt páciensek száma 602 volt, addig 2018-ban ez a szám jelentős növekedést mutatott – 956 eset volt. Ötven
éves korig dominanciát mutatnak a férfiak különböző balesetek következtében elszenvedett gerincsérülésekkel. Ötven éves kor felett a nők csontritkulás talaján kialakult törései szignifikánsan gyakoribb előfordulással bírnak. A neurotraumatológiai, azon belül a koponya-agysérülés a leggyakoribb halálozási ok a negyven éve alatti korcsoportban. Intézetünkben évente 1300-1400 koponya-agy sérültet látunk el, ami a gerincsérültekhez hasonlóan Magyarországon és Európában egyedülálló éves esetszámot jelent.

SZAKMAI PROFILOK/KUTATÁSI TERÜLETEK

 1. Neurotraumatológiai alapismeretek oktatása a graduális és posztgradualis képzésben.
 2. Kutatási projektek generálása a neurotraumatológia és gerincsebészet területén.
 3. Gerincsérültek és koponyasérültek nemzeti regiszterének kidolgozása és üzemeltetése. Ennek célja a „betegutak” feltérképezése és javaslattétel az érintett páciensek ellátása jobbítására. A Gerincsérültek Nemzeti Regisztere (GENERE) egy éven belüli beindítása várható.
 4. Az éves rendszerességgel megrendezésre kerülő Neurotraumatológiai és gerincsebészeti tavaszi nemzetközi szimpózium
  és egyben OFTEX tanfolyam folytatása és bővítése.
 5. Neurotraumatológiai Tanszéki Csoport tagjai és meghívott tagjai már több kutatási projektben vettek részt, ennek nyomán
  reális az az elvárás, hogy a Neurotraumatológiai Tanszéki Csoport új kutatási projekteket is generál, illetve a meglévő kutatásokat koordinálva szinergizmusokat alakít ki.