A Baleseti Sebészet, Traumatológia elsősorban a német orientációjú európai országokban az első világháborút követően a sebészetből kiválva vált önálló szakterületté. Így hazánkban is fokozatos önállósodás eredményeként traumatológiai részlegek, majd osztályok alakultak. Önálló első szakvizsgaként 1985 óta volt választható, ez a jelen rendszerben az Európai Unióban közös orthoped-tarumatológiai szakképzéssé vált.

A Semmelweis Egyetemen 1984-ben alakult a Traumatológiai Tanszék a Fővárosi Péterfy Sándor u-i Kórház Baleseti Sebészeti Osztályán Berentey György professzor vezetése alatt. Utódja 1994-ben Prof. Dr. Sárváry András lett. Szakmapolitikai döntés eredményeként a korábbi Országos Baleseti Intézet a Péterfy Kh. vezetése alá került, így éppen a 2008-09-es szemeszterek alatt a Tanszék is a Fiumei úti épületbe költözött. Ezzel egyheti 168 órás, nonstop teljes körű baleseti ellátást nyújtó kb. 350 ágyas intézmény vált az egyetem háttérintézményévé. Itt 4 önálló végtagosztály mellett, 18 ágyas intenzív, 6 ágyas szubintenzív, önálló idegsebészeti, kéz- és gyermektraumatológiai osztály, hasi és mellkas sebészeti osztály működik. A teljes körű konziliáriusi hátteret a Péterfy Kórház és a SE egyetem adja.

A felújítás után az intézmény végre ismét a modern, európai színvonalnak megfelelő körülmények között tudja ellátni feladatát. Sárváry András Professzor a 2009-2010-es oktatási év végén nyugdíjba vonult s helyét Prof. Dr. Hangody László vette át a Tanszék élén és szakmai igazgatóként a Baleseti Központban is. Ezzel egyidejűleg a graduális és postgraduális képzésben korábban külső intézményként részt vevő Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórházának Ortopéd-Traumatológiai Osztálya is a Tanszék telephelyévé vált.