Betűméret: A A A

Általános információk

A klinikát 1881-ben alapították. Jelenlegi épülete 1898-ban épült fel, amely 1966–1973 között modernizálásra és átépítésre került.

A klinika korábbi igazgatói: Tauffer Vilmos 1881– 1917, Tóth István 1917–1936, Burger Károly 1936–1945, Szarka Sándor 1946–1947, Zoltán Imre 1947–1979, Zsolnai Béla 1979–1994, Paulin Ferenc 1994–2006, Pajor Attila 2006-2012.

A klinika napjainkban a szülészet, nőgyógyászat és neonatológia tárgykörének teljes körű egyetemi oktatását végzi. Korszerű graduális képzést nyújt az V. és VI. éves orvos- és fogorvostanhallgatók számára, utóbbiak részére angol és német nyelven is. Ezen kívül részt vesz az angol nyelvű I. és II. éves orvosképzésben.

Posztgraduális képzés keretében oktatja a szakorvosjelölteket, valamint a szülész-nőgyógyász szakorvosok és neonatológusok továbbképzését is ellátja. A klinikán rendszeres TDK tevékenység folyik. Ezen kívül rendszeresen végzi a szülésznők és védőnők képzését és továbbképzését is.

A klinika jelenleg 104 ággyal és 23 koraszülött-ággyal rendelkezik. Közelmúltban került átadásra az újjáalakított, korszerűen felszerelt neonatológiai osztály, valamint egyágyas, magas felszereltségű és komfort fokozatú szülészeti blokk és az új műtőtraktus és posztoperatív őrző. A szakmai profilok közül kiemelendő a terhespatológia, az operatív nőgyógyászat, a nőgyógyászati endoscopia, a nőgyógyászati onkológia, urogynecologia, reproduktív endokrinológia, neonatológia és az újszülött- és koraszülött intenzív ellátás. A fekvőbetegek száma évente átlagosan 7000, a szülések száma közel 3200. A klinika a progresszív betegellátás csúcsát jelentő intézményként több megye súlyos kórképpel bíró betegeit látja el, valamint azok koraszülötteinek ellátását végzi zömmel „in utero” szállítás keretein belül.

A fekvőbeteg-ellátás mellett kiterjedt járóbeteg-ellátó tevékenység is folyik a klinikán az utóbbi években kialakított korszerű ambuláns rendelőtraktusban. Szakrendeléseinken évente mintegy 60000 betegellátás történik. A speciális rendelések felölelik a szülészet-nőgyógyászat szakágának egészét, közülük különösen kiemelhetők a következő szakambulanciák: terhespatológia, sikertelen terhesség: szokványos vetélés, koraszülés, terhességi hypertonia, hematológia, immunológia, terhességi diabetes, terhes nefrológia, ultrahang, cardiotocographia, onkológia, urogynecologia, endokrinológia meddőség, menopausa, gyermeknőgyógyászat, andrológia, tinédzserambulancia, családvédelem, sürgősségi fogamzásgátlás, nőgyógyászati infektológia (STD). Hazánkban 2007-ben elsőként a Klinikán nyílt meg az első professzionális HPV-Ambulancia, amely a fertőzöttek kiszűrését, gondozását és a HPV-elleni prevenciót végzi a legmagasabb szakmai színvonalon.

A klinika tudományos és kutatási tevékenysége elsősorban a felsorolt klinikai profilokhoz kapcsolódik, emellett azonban számos területen gyümölcsöző együttműködés folyik az egyetem elméleti intézeteivel végzett közös projektekben. A klinika munkatársai közül 21 oktató rendelkezik tudományos minősítéssel, közülük hárman habilitáltak, kettő a tudomány doktora. A klinika kiterjedt nemzetközi kapcsolatokat ápol.