Betűméret: A A A

zolendronsav

 1. vérképromlás, vese működését jellemző értékek (kreatininszint, ureaszint) emelkedhetnek, ionanyagcsere felborulása, elsősorban a foszforszint, kalciumszint lecsökkenése jellemző, azonban csak orvosi kontroll mellett kezdjen hiánypótló terápiába!
 2. nem gyakori, de a lecsökkenhet a fehérvérsejtek száma, és megnőhet a fertőzések lehetősége, célszerű a tömeget kerülni, gyakrabban és körültekintőbben kezet mosni! A kezelés alatt beadandó oltásokkal kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával!
 3. A szájban keletkező sebek és fertőzések elkerülése érdekében használjon puha („soft”) fogkefét! A fogkefe három havonkénti cseréje javasolt, ill. Neomagnol® vagy Hyperol® tablettás vízben való fertőtlenítése! Habár Önnek a kezelés előtt ellenőrizték a fogazatát, állkapcsát, az állkapocscsont károsodásának elkerülése érdekében az egészséges szájhigiénia fenntartása létfontosságú, a szokottnál nagyobb fegyelmet kell rá fordítani (étkezésenkénti fogmosás, rendszeresen öblögessen vízzel)! Kerülje az alkoholt és a dohányzást!
 4. nem gyakori, de lecsökkenhet a vérlemezkeszám, emiatt véraláfutások és fokozott vérzési hajlam előfordulhat! Célszerű kerülni a sérüléseket okozó feladatokat (pl.: borotválkozás), illetve a vérrögképződést gátló gyógyszeres kezelések során gyakoribb INR-kontroll lehet szükséges. Az acetilszalicilsav tartalmú gyógyszereket (Aspirin®, Kalmopyrin®, stb.) érdemes kerülni. A véraláfutások kezelésére Teva-Dolobene gél®, Lioton gél®, Venoruton gél® alkalmazható.
 5. sápadtság, levertség, fáradékonyság, vérszegénység gyakori
 6. a kezelést követő 3 napon belül várható, hogy csont-, ízület-, izomfájdalom, láz, hidegrázás, fáradtság, influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek, azonban néhány napon belül el is múlnak. A tünetek kezelésére paracetamol tartalmú (Rubophen®, Panadol®, Ben-u-ron®) gyógyszerek ajánlottak. Ha a láz nem múlna el a kezelés hatására sem egy napon belül, keresse fel kezelőorvosát!
 7. helyi reakciók, illetve allergiás vagy túlérzékenységi reakciók (viszketés, duzzadás, kiütés…), szempanaszok (például kötőhártyagyulladás), illetve láz jellemzően előfordulhat. Panaszok jelentkezése esetén konzultáljon nővérrel vagy a kezelőorvosával.
 8. fejfájás, szédülés, álmosság lehetséges jelentkezése miatt gépjármű vezetése nem ajánlott. Szorongás, alvászavar szintén jelentkezhet.
 9. vérnyomás egyaránt csökkenhet vagy nőhet, lassulhat vagy felgyorsulhat a szívverés, szívritmuszavar jelentkezhet. Ilyen esetekben konzultáljon orvosával!
 10. nehézlégzés, köhögés, légszomj, mellkasi fájdalom jelentkezése esetén szintén mindenképpen konzultáljon orvosával!
 11. hasi fájdalom előfordulhat, illetve hányinger, hányás jelentkezése esetén konzultáljon kezelőorvosával
 12. hasmenés: Lopedium® vagy Immodium®, ill. Enterobene® kapszula szedhető, emellett diéta (reszelt alma, főtt répa, főtt rizs; zsíros, tejfölös ételek mellőzése) betartása szükséges. Ha ennek ellenére nem javulna, és naponta 4x – 5x híg vizes hasmenés lépne fel, úgy feltétlen jelezze onkológus kezelőorvosának!
 13. vesekárosodás gyakori, ennek elkerülése érdekében érdemes megemelni a bevitt folyadékmennyiséget!
 14. a gyógyszer más gyógyszerekkel reakcióba léphet (többek között a gentamycin, amikacin, tobramycin antibiotikumokkal, kalcitonin tartalmú, furosemid, illetve etakrinsav tartalmú gyógyszerekkel). A kezelés alatt szedett gyógyszerekről és táplálék-kiegészítőkkel kapcsolatban tájékoztassa kezelőorvosát!