Betűméret: A A A

vinorelbin

 1. vérképromlás, máj- és vesefunkciók károsodhatnak, ionanyagcsere felborulhat (nátriumszint leeshet). Az anyagcserében történt változásokat orvosi kontroll mellett szabad csek kezelni!
 2. a fehérvérsejtszám csökkenése miatt élő vakcinával történő oltás nem ajánlott a kezelés alatt. Célszerű a tömeget kerülni, gyakrabban és körültekintőbben kezet mosni.
 3. A szájfertőzések és irritáció elkerülése végett használjon puha („soft”) fogkefét, amit 3 havonta cserél. Használjon nem maró hatású szájfertőtlenítőket, pl. Tantum Verde®. Kialakult fertőzés vagy gyulladás esetén konzultáljon orvosával!
 4. a vérlemezkeszám csökkenése vérzéses tüneteket okozhat, orrvérzést, bőr bevérzését, fogínyvérzést. Kerülje az acetylsalicylic-acid tartalmú gyógyszereket (Aszpirin®, Kalmopyrin®, stb.), valamint beszéljen kezelőorvosával véralvadásgátló/antikoaguláns-terápia esetén! Ha sebészeti vagy fogorvosi kezelésre kerülne sor, kemoterápiás kezelésével kapcsolatban értesítse sebészét vagy fogorvosát! A véraláfutások kezelésére Teva-Dolobene gél®, Lioton gél®, Venoruton gél® alkalmazható.
 5. sápadtság, fáradtság, gyengeség, álmosság jelentkezhet, elgyengülés, izomgyengeség, izom- és ínfájdalom, reflexek kiesése szintén előfordulhat.
 6. nehézlégzés, légszomj, mellkasi fájdalom, köhögés vagy erős szívdobogásérzés jelentkezése esetén azonnal konzultáljon kezelőorvosával!
 7. végtagok gyengesége, érzékelési zavarok esetén szintén mihamarabb keresse fel orvosát!
 8. hányinger, hányás jelentkezése nem jellemző, ha mégis tapasztalná, konzultáljon orvosával hányingercsökkentőkkel kapcsolatban
 9. székrekedés esetén érdemes megemelni a bevitt folyadékmennyiséget, több rostot fogyasztani, hasmenés esetén célszerű diétás étrend követése, tej mellőzése, ha nincs változás, loperamid tartalmú készítmények (Lopedium®, Enterobene®, Immodium®) ajánlottak!
 10. kiütés, viszketés, duzzadás, egyéb allergiás és túlérzékenységi reakciók előfordulás esetén konzultáljon a nővérrel vagy kezelőorvosával
 11. hajhullás, kopaszság esetén paróka receptet felírunk. A hajvesztés azonban átmeneti, a kezeléseket követően a haj visszanő!
 12. egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a vinorelbin tartalmú készítményekkel (például a phenobarbitallal, a phenytoin epilepszia ellenes szerrel, egyes vérrögképződést gátló szerekkel, mint a warfarin, egyes antibiotikumok, mint a clarithromycin, és a gomba ellenes itraconazollal). A jelenleg folyó gyógyszeres kezeléseiről tájékoztassa orvosát!
 13. A gyógynövények közül a lyukaslevelű orbáncfű (Hyperici herba) tartalmú készítmények kerülendők, de nagyobb figyelmet kell fordítani a mellékhatások lehetséges előfordulására grapefruit vagy grapefruit tartalmú készítmények esetén is!