Betűméret: A A A

topotecan

 1. infúzió alatt hasmenés, nyálfolyás, könnyezés alakulhat ki, ilyenkor az osztályon a nővérnek, orvosnak feltétlenül szóljon! Ha a hasmenés hazabocsátás után is folytatódik, úgy Lopedium® vagy Immodium®, ill. Enterobene® kapszula szedhető, emellett diéta betartása (reszelt alma, főtt répa, főtt rizs fogyasztása; zsíros, tejfölös ételek mellőzése) szükséges.
 2. székrekedés esetén érdemes megemelni a rost és folyadékbevitelt, lehetőség szerinti mozgás is segíthet.
 3. a nyálfolyás gyógyszeresen kezelhető. Recepttel kapcsolatban konzultáljon a nővérekkel.
 4. hányinger – ha szükséges hányáscsillapítót kérjen (otthonra receptet felírunk)
 5. a bőrön kiütések, kivörösödés, az arc, a karok duzzadása jelentkezése esetén azonnal konzultáljon a nővérekkel vagy a kezelőorvosával!
 6. nehézlégzés, köhögés és láz jeletkezése esetén azonnal keresse fel orvosát, vagy a nővért!
 7. hajhullás esetén parókára kap receptet az intézetben. A haj elvesztése azonban csak tmeneti!
 8. hasi fájdalom, legyengülés, fáradtság, láz előfordulhat. A lázat paracetamollal (Rubophen®, Panadol®, Ben-u-ron®) lehet csökkenteni, ha viszont nem reagál egy napon belül, konzultáljon orvosával!
 9. a lehetséges fáradtságérzet, szédülés miatt kerülendő a vezetés
 10. romolhat a vérkép, megemelkedhet a bilirubinszint
 11. megnőhet a fertőzések lehetősége, célszerű a tömeget kerülni, gyakrabban és körültekintőbben kezet mosni. Kerülni kell egyes védőoltásokat is.
 12. A szájnyálkahártya gyulladásának elkerülése érdekében érdemes több figyelmet fordítani a szájhigiéniára, puha („soft”) fogkefét és különböző, nem maró szájvizeket használni (Tantum Verde®).
 13. véraláfutások és fokozott vérzési hajlam előfordulhat. Sebészeti és fogorvosi kezelések előtt mindenképpen szóljon a jelenleg folyó kezeléséről! A véraláfutások kezelésére Teva-Dolobene gél®, Lioton gél®, Venoruton gél® alkalmazható.
 14. a kezelés több gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet, kezelőorvosát tájékoztassa a jelenleg is folyó egyéb kezeléseiről. A lyukaslevelű orbáncfűből (Hyperici herba) készült termékeket (Herbaria Lady Klimax teakeverék®, Remotiv extra®, stb.) célszerű kerülni, valamint nagyobb figyelmet kell fordítani a mellékhatások jelentkezésének lehetőségére, ha grapefruitot vagy abból készült termékeket (grapefruit csepp, juice, stb.) fogyaszt.