Betűméret: A A A

sorafenib

Étkezések között, vagy alacsony, ill. közepes zsírtartalmú étellel ajánlatos bevenni.

Tartsa a gyógyszert szobahőmérsékleten, hőtől és fénytől óvott helyen.

Lehetséges mellékhatások:

 1. evészavar (anorexia) előfordulása esetén konzultáljon kezelőorvosával!
 2. fejfájás jelentkezése esetén paracetamol (Ben-U-Ron®, Rubophen®, Panadol®) tartalmú gyógyszerek alkalmazhatók, de ha pár napon belül nem csökkenne a fájdalom, keresse fel kezelőorvosát!
 3. magas vérnyomás jelentkezhet, ha lehetséges, otthon is ellenőrizze vérnyomását. Emelkedő értékek esetén konzultáljon orvosával!
 4. hasmenés esetén kímélő, kevéssé zsíros étrend, tej kerülése segíthet, illetve Enterobene®, Lopedium®, Immodium® gyógyszerek segíthetnek.
 5. székrekedés esetén érdemes több folyadékot fogyasztani, rostokban dúsabb étrendre átállni!
 6. hányinger, hányás jelentkezhet, hányáscsillapítókkal kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával!
 7. kiütés, viszketés, hámlás vagy a tenyér és a talp bőrének kivörösödése, megduzzadása, fájdalma (ún. kéz-láb szindróma) jelentkezhet. Ha ilyen tüneteket észlel, kezelőorvosának jelezze!
 8. influenzaszerű tünetek előfordulhatnak, például fáradtság, láz, hidegrázás, izomfájdalom, fejfájás. Ezek a mellékhatások paracetamol (Ben-U-Ron®, Rubophen®, Panadol®) szedésével általában csökkenthetők. A kezelőorvosa javasolni fog egy Önnek megfelelő adagolást. A folyamatos kezelés során ezek a tünetek általában enyhülnek.
 9. Ha az influenzaszerű tünetekkel együtt bőre bevörösödne és hólyagosodás jelentkezne, azonnal keresse fel orvosát!
 10. mihamarabb keresse fel orvosát, ha mellkasi fájdalmat, szédülést, duzzadó érdezet (szív eredetű rendellenességek), vagy sárgaságot (máj eredetű mellékhatás) tapasztalna!
 11. egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a sorafenib tartalmú készítményekkel (például egyes epilepszia ellenes szerek, mint a carbamazepin, phenytoin, phenobarbital egyes vérrögképződést gátló szerek, mint a warfarin, acenocoumarol egyes antibiotikumok, mint a rifampicin. Gyomorsavcsökkentők szedése sem ajánlott. A jelenleg folyó gyógyszeres kezeléseiről tájékoztassa orvosát!
 12. A gyógynövények közül a lyukaslevelű orbáncfű (Hyperici herba) tartalmú készítmények és a grapefruit (például Grapefruit cseppek) tartalmú készítmények fogyasztása nem ajánlott!