Betűméret: A A A

panitumumab

 1. vérképromlás – kezelés befejezését követő 8 héten át rendszeres időközönként laboratóriumi vizsgálatok szükségesek
 2. Lecsökkenhet a vér kálcium-, kálium- és magnéziumszintje, de az elemszinteket csak orvosi kontroll mellett ajánlott korrigálni!
 3. acne, viszketés, bőrpír, bőrkiütés, a bőr hámlása, a bőr kiszáradása és megrepedezése előfordulhat. Ha ezek súlyosbodnak, vagy elviselhetetlenekké válnak, tájékoztassa erről azonnal kezelőorvosát vagy a nővért! Napozni (szoláriumozni) tilos, lehetőleg állandóan védje magát a naptól! A napozást (szoláriumozást) a kezelést követő két hónapban szintén kerülni kell.
 4. tenyér és a talp bőre kivörösödhet, megduzzadhat, fájdalom jelentkezhet (ú.n. kéz-láb szindróma). Ha ilyen tüneteket tapasztal, konzultáljon kezelőorvosával!
 5. körömágygyulladás előfordulhat, néha a köröm le is válhat. Ilyen esetekben konzultáljon orvosával!
 6. fokozódhat a szőr, így a szempillák növekedése. A szempillák túlnövekedésének elkerülése érdekében érdemes néha vágni a szempillából, hogy ne okozzon szemirritációt, fertőzéseket!
 7. infúziós reakciók – többek között hasi fájdalom, hátfájás, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, kipirulás, heves szívdobogás, láz vagy hőemelkedés jelentkezhet. A tünetekről tájékoztassa a nővéreket vagy a kezelőorvosát!
 8. szájnyálkahártya gyulladása, az ajkak kicserepesedése, szájnyálkahártya-fekélyek, ajakherpesz. A szájban keletkező sebek és fertőzések elkerülése érdekében használjon puha („soft”) fogkefét! Használjon nem maró hatású szájfertőtlenítőket, pl. Tantum Verde®. Már kialakult szájnyálkahártya gyulladás, -fertőzés esetén konzultáljon orvosával!
 9. szemvörösség és – fájdalom, fokozott könnyezés, homályos látás és/vagy fényérzékenység jelentkezése esetén konzultáljon orvosával!
 10. hasmenés, hasi fájdalom előfordulhat. Hasmenés esetén kímélő, kevéssé zsíros étrend, tej kerülése segíthet, illetve Enterobene®, Lopedium®, Immodium® gyógyszerek segíthetnek.
 11. láz, hőemelkedés; nagyfokú kimerültség illetve köhögés, nehézlégzés előfordulhat. A lázat paracetamollal (Rubophen®, Panadol®, Ben-u-ron®) lehet csökkenteni. Ha a láz gyógyszerre nem reagál egy napon belül, konzultáljon orvosával!
 12. hányinger és hányás jelentkezése esetén konzultáljon orvosával!