Betűméret: A A A

paclitaxel

  1. vérképromlás lehetséges, ezért hetente vérkép kontroll szükséges.
  2. megnőhet a fertőzések lehetősége, célszerű a tömeget kerülni, gyakrabban és körültekintőbben kezet mosni! Oltások elkerülendők, illetve konzultáljon orvosával.
  3. A szájnyálkahártya gyulladása, szájfertőzések és irritáció elkerülése végett használjon puha („soft”) fogkefét, amit 3 havonta cseréljen. Használjon nem maró hatású szájfertőtlenítőket, pl. Tantum Verde®. Már kialakult szájnyálkahártya gyulladás, -fertőzés esetén konzultáljon orvosával!
  4. allergiás reakciók előfordulhatnak (kiütések, viszketés, bőrpír, bizsergés, nehézlégzés). Ha ilyet tapasztal, azonnal szóljon a nővérnek vagy kezelőorvosának, hogy a gyógyszer beadását felfüggesszék.
  5. véraláfutások és fokozott vérzési hajlam előfordulhat. Sebészeti és fogorvosi kezelések előtt mindenképpen szóljon a jelenleg folyó kezeléséről! A véraláfutások kezelésére Teva-Dolobene gél®, Lioton gél®, Venoruton gél® alkalmazható.
  6. hányinger. Ha a kapott hányáscsillapító nem elégséges, konzultáljon orvosával!
  7. hajhullás, kopaszság esetén paróka receptet felírunk, de a haj a kezeléseket követően visszanő!
  8. a fentieken kívül a paclitaxel mellékhatása lehet az általában az alsó végtagokat érintő zsibbadás, érzéketlenség. Ez többnyire a térd alatt, a lábszárban, a lábfejben szokott fellépni, de érintheti a felső végtagokat is, kéz ujjait is. Ilyenkor a kezelőorvosának szóljon! Masszírozás, tornáztatás javasolt, valamint magnézium és B6-vitamin tartalmú készítmények (Magne B6®, Béres Magnézium B6®) szedése. A fent leírt helyeken erős húzó jellegű fájdalom (betegek csontfájdalmat említenek) is felléphet, ilyenkor fájdalomcsillapító alkalmazása (Panadol®, Voltaren®, Algoflex®) szükségessé válhat.
  9. bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet (többek között gomba ellenes, vírus ellenes és baktérium ellenes szerek is), orvosával konzultáljon a jelenleg szedett gyógyszereiről!