Betűméret: A A A

methotrexat

 1. romolhat a vérkép, a májfunkciós enzimértékek eltérhetnek a normálistól. A kezelés zavarhatja folsav és B12-vitamin szintjének laboratóriumi mérését.
 2. megnőhet a fertőzések lehetősége, célszerű a tömeget kerülni, gyakrabban és körültekintőbben kezet mosni! A kezelés alatt beadandó oltásokkal kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával! A fogínygyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, egyéb szájnyálkahártyát érintő panaszok elkerülése érdekében fogmosásra puha („soft”) fogkefe ajánlott, valamint a szájhigiénia fenntartása érdekében célszerű nem maró hatású szájöblítőket használni (pl. Tantum Verde®). Kialakult panaszok esetén konzultáljon kezelőorvosával!
 3. véraláfutások és fokozott vérzési hajlam előfordulhat. Sebészeti és fogorvosi kezelések előtt mindenképpen szóljon a jelenleg folyó kezeléséről! A véraláfutások kezelésére Teva-Dolobene gél®, Lioton gél®, Venoruton gél® alkalmazható.
 4. hajhullás, kopaszság esetén paróka receptet felírunk, azonban a hajvesztés csak átmeneti!
 5. a bőrön kiütések jelentkezhetnek, viszkethet. Célszerű a napozást és a szoláriumozást kerülni!
 6. ha allergiás reakciót tapasztal, viszkető érzés, duzzad az arca vagy karja, mellkasi szorító érzéssel, nehézlégzéssel társul, azonnal jelezze kezelőorvosának vagy a nővéreknek!
 7. tüdőgyulladásszerű (például száraz köhögés) tünetek jelentkezhetnek, ilyen esetekben szintén azonnal konzultáljon kezelőorvosával.
 8. a kezelés alatt fáradtság, álmosság jelentkezhet. Fejfájás, kábultság, étvágytalanság, látás- és beszédzavar előfordulhat. A kezelést követően célszerű kerülni az autóvezetést.
 9. hányinger, hányás jelentkezése esetén, keresse fel kezelőorvosát!
 10. a vizeletürítő rendszert érintő mellékhatások érdekében érdemes megemelni a folyadékbevitelt.
 11. a kezelés különböző gyógyszerekkel (többek között a theophyllinnel, az epilepsza ellenes phenytoinnal, láz és fájdalomcsillapító szerekkel (pl. aspirin, ibuprofen, diclofenac, stb. tartalmú gyógyszerekkel), gyomorsavcsökkentő szerekkel (omeprazol, esomeprazol, pantoprazol, stb. tartalmú gyógyszerekkel), vérrög képződést gátló warfarinnal, antibakteriális (pl. penicillin, cotrimoxazol, ciprofloxacin, stb. tartalmú gyógyszerekkel), valamint vírus ellenes gyógyszerekkel) együtt alkalmazva veszélyes mellékhatások alakulhatnak ki. A jelenleg folyó összes egyéb gyógyszeres kezelésével kapcsolatban konzultáljon orvosával!
 12. A kezeléssel párhuzamosan célszerű kerülni a Colát és egyéb, erősen savas, valamint az alkohol tartalmú italokat!