Betűméret: A A A

lapatinib

 1. a gyógyszert napi egyszer kell bevenni.
 2. evészavar (anorexia) előfordulása esetén konzultáljon kezelőorvosával!
 3. bőrtünetek előfordulhatnak – tenyerek, talpak kivörösödése, hámlása, fájdalmas duzzanata (ún. kéz-láb szindróma); körömágy gyulladás. Ha ilyen tüneteket észlel, kezelőorvosának jelezze!
 4. Fényérzékenység miatt napozás, szolárium tilos! Erős napsütésben lakás elhagyása előtt arcát, nyakát, karjait (ami a ruha alól kilátszik), magas faktorszámú naptejjel kenje be!
 5. hasmenés esetén Lopedium® vagy Immodium®, ill. Enterobene® kapszula szedhető, emellett diéta (reszelt alma, főtt répa, főtt rizs; zsíros, tejfölös ételek mellőzése) betartása szükséges. Ha ennek ellenére nem javulna, és naponta 4x – 5x híg vizes hasmenés lépne fel, úgy feltétlen jelezze onkológus kezelőorvosának!
 6. székrekedés ritkábban jelentkezik, ebben az estben szintén a diéta és az életmód változtatása (rostos üdítőlevek fogyasztása, mozgás) az elsődleges.
 7. hányinger nem gyakori, de jelentkezése esetén konzultáljon kezelőorvosával.
 8. láz, egyéb gyulladások előfordulhatnak. Ezek a mellékhatások, valamint fejfájás esetén elsősorban paracetamol (Ben-U-Ron®, Rubophen®, Panadol®) szedése ajánlott. A szájnyálkahártya gyulladásának elkerülése érdekében nem maró fertőtlenítő szájöblítő használata javasolt, például Tantum verde® oldat. A szájban keletkező sebek és fertőzések elkerülése érdekében használjon puha („soft”) fogkefét! A fogkefe három havonkénti cseréje javasolt, ill. Neomagnol® vagy műfogsortisztító (Corega®, Blend-A-Dent®) tablettás vízben való fertőtlenítése! Kialakult szájfekély, gyulladás esetén konzultáljon orvosával.
 9. vérkép romlása (elsősorban vörösvérsejtszám vagy vérlemezkeszám csökkenése) előfordulhat, májparaméterek romlásáról tájékoztassa kezelőorvosát. Véraláfutások és fokozott vérzési hajlam előfordulhat. Sebészeti és fogorvosi kezelések előtt mindenképpen szóljon a jelenleg folyó kezeléséről! A véraláfutások kezelésére Teva-Dolobene gél®, Lioton gél®, Venoruton gél® alkalmazható.
 10. ha nehézlégzés, szívdobogásérzet, egyéb, szívelégtelenségre utaló jelek, vagy, ha nehézlégzés mellett köhögés és láz, illetve ha allergiás tünetek (viszketés, duzzadó, dagadó érzet stb.) jelentkezne, mihamarabb keresse fel kezelőorvosát!
 11. egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a lapatinib tartalmú készítményekkel (például egyes epilepszia ellenes szerek, mint a carbamazepin, phenytoin, az epilepszia ellenes és nyugtató hatású phenobarbital, a nyugtató hatású midazolam, egyes antidepresszánsok, mint a citalopram, trazodon, egyes gombaellenes szerek, mint az itrakonazol, egyes vírus ellenes szerek, mint a ritonavir, egyes antibiotikumok, mint a rifampicin, ciprofloxacin, illetve egyes hányáscsökkentők, például az ondansetron hatóanyag tartalmú gyógyszerek, valamint gyomorsavcsökkentők szedése szintén nem ajánlott.) A jelenleg folyó gyógyszeres kezeléseiről tájékoztassa orvosát!
 12. A gyógynövények közül a lyukaslevelű orbáncfű (Hyperici herba) tartalmú készítmények és a grapefruit gyümölcs, illetve grapefruit tartalmú készítmények (például grapefruit cseppek vagy juice) fogyasztása nem ajánlott! A lapatinib tartalmú gyógyszereket célszerű a nap első étkezése előtt egy órával bevenni, ugyanis egyes ételek, például a nagy zsírtartalmú ételek megemelhetik a gyógyszer felszívódását.