Betűméret: A A A

irinotecan

  1. infúzió alatt hasmenés, nyálfolyás, könnyezés alakulhat ki, ilyenkor az osztályon a nővérnek feltétlenül szóljon! Ha a hasmenés hazabocsátás után is folytatódik, úgy Lopedium® vagy Immodium®, ill. Enterobene® kapszula szedhető, emellett diéta betartása (reszelt alma, főtt répa, főtt rizs fogyasztása; zsíros, tejfölös ételek mellőzése) szükséges.
  2. Ugyanígy gyógyszeresen kezelhető a nyálfolyás. Recepttel kapcsolatban konzultáljon a nővérekkel.
  3. hányinger – ha szükséges hányáscsillapítót kérjen (otthonra receptet felírunk)
  4. hajhullás- ez a kezelés után kb. 16-17 nappal alakul ki, festetlen hajnál lehet, hogy csak a második kezelés után (nem feltétlenül hullik ki). Parókareceptet biztosítunk. A hajvesztés azonban átmeneti, a kezeléseket követően a haj újra visszanő.
  5. néha zavartság jelentkezhet kezelés után, ezért kerülendő, a vezetés
  6. megnőhet a fertőzések lehetősége, célszerű a tömeget kerülni, gyakrabban és körültekintőbben kezet mosni. Kerülni kell egyes védőoltásokat is!
  7. véraláfutások és fokozott vérzési hajlam előfordulhat. Sebészeti és fogorvosi kezelések előtt mindenképpen szóljon a jelenleg folyó kezeléséről! A véraláfutások kezelésére Teva-Dolobene gél®, Lioton gél®, Venoruton gél® alkalmazható.
  8. mivel több gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet, kezelőorvosát tájékoztassa a jelenleg is folyó kezeléseiről. A lyukaslevelű orbáncfűből (Hyperici herba) készült termékeket (Herbaria Lady Klimax® teakeverék, Remotiv extra®, stb.) szintén kerülni kell.