Betűméret: A A A

ifosfamid+mesna

 1. vérképromlás, májparaméterek eltolódása jellemző (utóbbihoz sárgaság társulhat)
 2. megnőhet a fertőzések lehetősége, célszerű a tömeget kerülni, gyakrabban és körültekintőbben kezet mosni. Fertőzések jelentkezése esetén keresse fel kezelőorvosát! Bizonyos oltásokat kerülni kell, ha szükséges, ezekkel kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával.
 3. A szájhigiéniára is érdemes jobban ügyelni, puha („soft”) fogkefét, és különböző nem maró szájvizeket (Tantum Verde®) használni. Kialakult szájfekélyek esetén konzultáljon kezelőorvosával!
 4. véraláfutások, fokozott vérzési hajlam lassabban megszűnő vérzések előfordulhatnak. Ilyen esetekben konzultáljon kezelőorvosával. Célszerű kerülni a sérüléseket okozó feladatokat (pl.: borotválkozás). A véraláfutások kezelésére Teva-Dolobene gél®, Lioton gél®, Venoruton gél® alkalmazható.
 5. sápadtság, levertség, fáradékonyság előfordulhat.
 6. hányinger, hányás jelentkezése esetén konzultáljon orvosával.
 7. hasmenés esetén kímélő, kevéssé zsíros étrend, tej kerülése segíthet, illetve Enterobene®, Lopedium®, Immodium® gyógyszerek segíthetnek.
 8. székrekedés esetén érdemes több folyadékot fogyasztani, rostokban dúsabb étrendre átállni!
 9. bőrtünetek, kiütések, elszíneződés jelentkezhetnek, hajhullás, kopaszság esetén paróka receptet felírunk!
 10. légszomj, zihálás, kiütések, duzzadó érzet, egyéb allergiás tünetek esetén azonnal keresse fel orvosát!
 11. a vese és a vizeletelvezető rendszer károsodhat, véres vizelet jelentkezhet, fájdalmassá, nehézkessé válhat a vizelés. Ennek elkerülésére mesna gyógyszert kap, de érdemes így is megemelni a folyadékbevitelt. Ha ennek ellenére az előbbi tünetek jelentkeznének, azonnal keresse fel kezelőorvosát!
 12. felgyorsulhat a pulzus, szívritmuszavar, szívelégtelenség (pl. légszomj, mellkasi fájdalom) jelentkezése esetén keresse fel kezelőorvosát!
 13. központi idegrendszert érintő mellékhatásokat (zavartság, álmosság, tudatzavar, nyugtalanság, agresszió, depresszió, ügyetlenné válás, gondolatok vagy cselekedetek ismétlése, stb.) néha csak a hozzátartozók, ismerősök veszik észre, de ezek jelentkezése esetén is érdemes az orvossal konzultálni.
 14. hasi és háti fájdalmak előfordulhatnak. Ha paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítókra (Rubophen®, Panadol®, Ben-u-ron®) nem reagálna egy napon belül, konzultáljon kezelőorvosával!
 15. a kezelés különböző gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet (többek között a szív és érrendszeri panaszok esetén alkalmazott diltiazem, verapamil, vérrög-képződést gátló warfarin, fertőzés ellenes clarithromycin, erithromycin, vírus ellenes ritonavir, indinavir, gomba ellenes itrakonazol, fluconazol, epilepszia ellenes és altató, nyugtató hatású phenobarbital, epilepszia ellenes carbamazepin, phenytoin hatóanyagokkal), ezért kezelőorvosával a jelenleg folyó kezeléseiről mindenképpen konzultáljon! Kerülendő a lyukaslevelű orbáncfű (Hyperici herba) és grapefruit (grapefruit cseppek, juice) tartalmú készítmények alkalmazása.

Mesna

Célja, hogy ne alakuljanak ki az ifosfamid vagy ciklofoszfamid okozta vesepanaszok!

 1. allergiás és túlérzékenységi reakciók (kiütések, véraláfutások, viszketés, hólyagok, szédülés, gyors szívverés, májenzimszintek megváltozása) előfordulhatnak, ebben az esetben mindenképpen keresse fel kezelőorvosát!
 2. hasi görcsök, hányás, hasmenés, székrekedés, fejfájás, fáradékonyság, depresszió, ingerlékenység, izületi fájdalmak mellékhatásként szintén jelentkezhetnek, azonban maga a ciklofoszfamid vagy az ifoszfamid kemoterápiás szer (amiknek a mellékhatása ellen kapja a mesna gyógyszert) nagyobb valószínűséggel okozza a fent említett mellékhatásokat.