Betűméret: A A A

idarubicin

 1. vérképromlás, húgysavszint, májenzimszintek, bilirubinszint emelkedése, ionanyagcsere felborulása miatt hetente vérkép kontroll
 2. megnőhet a fertőzések lehetősége, célszerű a tömegeket kerülni, gyakrabban és körültekintőbben kezet mosni! A kezelés alatt beadandó oltásokkal kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával!
 3. A szájban keletkező sebek és fertőzések elkerülése érdekében használjon puha („soft”) fogkefét! A fogkefe három havonkénti cseréje javasolt, ill. Neomagnol® vagy Hyperol® tablettás vízben való fertőtlenítése! Kialakult fekély esetén konzultáljon orvosával!
 4. véraláfutások és fokozott vérzési hajlam előfordulhat! Célszerű kerülni a sérüléseket okozó feladatokat (pl.: borotválkozás), illetve a vérrögképződést gátló gyógyszeres kezelések során gyakoribb INR-kontroll lehet szükséges. Az acetilszalicilsav (acetylsalicylic acid) tartalmú gyógyszereket érdemes kerülni.
 5. sápadtság, levertség, fáradékonyság előfordulhat.
 6. daganatok kialakulása előfordulhat, ezért ügyeljen a kontroll vizsgálatokra a kezelést követően is (szűrő vizsgálatok)
 7. lassulhat vagy felgyorsulhat a szívverés, az EKG mérés során eltérések tapasztalhatók. Ha nehézlégzés, légszomj, mellkasi fájdalom is jelentkezik, mindenképpen konzultáljon orvosával!
 8. helyi reakciók, allergiás vagy túlérzékenységi reakciók (viszketés, duzzadás, kiütés…), illetve láz jellemzően előfordulhat. A lázat paracetamollal (Rubophen®, Panadol®, Ben-u-ron®) lehet csökkenteni, azonban ha a láz gyógyszerre nem reagál egy napon belül, konzultáljon orvosával!
 9. hajhullás esetén parókareceptet felírunk. A hajvesztés azonban átmeneti, a kezeléseket követően a haj újra visszanő.
 10. hasi fájdalom előfordulhat, illetve hányinger, hányás jelentkezése esetén konzultáljon kezelőorvosával
 11. hasmenés: Lopedium® vagy Immodium®, ill. Enterobene® kapszula szedhető, emellett diéta (reszelt alma, főtt répa, főtt rizs; zsíros, tejfölös ételek mellőzése) betartása szükséges. Ha ennek ellenére nem javulna, és naponta 4x – 5x híg vizes hasmenés lépne fel, úgy feltétlen jelezze onkológus kezelőorvosának!
 12. vizeletét a gyógyszer pirosra (narancssárgára) festi, egy-két napon belül megszűnik
 13. a gyógyszer más gyógyszerekkel reakcióba léphet (többek között a phenytoin, illetve carbamazepin epilepszia ellenes phenobarbital nyugtató hatású, valamint epilepszia ellenes, metamizol-nátrium láz és fájdalomcsillapító, ritonavir vírus ellenes, rifampicin baktérium ellenes, hydrochlorothiazid vízhajtó hatású, amlodipin, verapamil szív- és érrendszeri panaszok kezelésére használt szerrel). A kezelés alatt szedett gyógyszerekről tájékoztassa kezelőorvosát! Az orbáncfű (Hyperici herba) tartalmú készítményeket szintén el kell kerülni!