Betűméret: A A A

fluorouracil+calcium folinat

  1. vérképromlás – kezelések között hetente, a kezelés napjától számított 1 majd 2 hét múlva vérképkontroll
  2. hajhullás esetén parókareceptet adunk. A hajvesztés azonban átmeneti, a kezeléseket követően a haj újra visszanő.
  3. csökkenhet a sebgyógyulás, a tenyér és a talp bőre kivörösödhet, megduzzadhat, fájdalom jelentkezhet. A megfelelő kezelés érdekében konzultáljon kezelőorvosával!
  4. végtaggyengeség – idegzsába szerű tünetek esetén konzultáljon kezelőorvosával!
  5. szívritmuszavar jelentkezése esetén konzultáljon kezelőorvosával!
  6. véna-, visszérgyulladás – főleg ahová az infúziót kapja. A karokon a vénák elszíneződhetnek, erre Lioton®, Dolobene®, Curiosa® krém helyi alkalmazása javasolt. Felső végtag visszereit (vénákat) erős meleg hőhatástól óvja (tűzrakás, fűtés)! Napozni (szoláriumozni) tilos!
  7. hasmenés, és egyéb emésztőrendszeri panaszok (szájnyálkahártya gyulladás, hányinger, ritkábban hányás). A szájban keletkező sebek és fertőzések elkerülése érdekében használjon puha fogkefét! Székrekedés is előfordulhat, a gyógyszer vivőanyaga miatt.
  8. megnőhet a fertőzésveszély, élő vakcinával történő oltás nem ajánlott a kezelés alatt. Célszerű kerülni a tömeget.
  9. kerülje az acetil-szalicilsav (acetylsalicylic acid) hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket, valamint beszéljen kezelőorvosával véralvadásgátló/antikoaguláns-terápia esetén! Kerülje az alkoholfogyasztást!

 

Calcium-Folinát (leucovorin)

A folsav vitamin, így csak nagyon ritkán lehetséges, hogy mellékhatás jelentkezik (például láz, hasmenés, nyálkahártya gyulladás, allergia), azonban az 5-fluorouracil hatásait és mellékhatásait erősíti!