Betűméret: A A A

everolimus

  1. nem fertőzéses eredetű pneumonitis (tüdőgyulladás) – a rapamicin-származékok, köztük az everolimus csoporthatása. Feltétlenül és azonnal számoljon be kezelőorvosának minden új vagy súlyosbodó légúti tünetről (nehézlégzés, köhögés, …)!
  2. immunszuppresszív tulajdonságok – fokozottan fogékonnyá válhat bakteriális, gomba-, vírus- vagy protozoonok (egysejtű élősködők) okozta fertőzésekkel szemben! Feltétlenül értesítse kezelőorvosát az esetlegesen fellépő panaszokról és fertőzésre utaló tünetekről! Élő vakcinával történő oltás nem ajánlott a kezelés alatt. Célszerű kerülni a tömeget!
  3. túlérzékenységi reakciók: anaphylaxia (teljes szervezetet érintő túlérzékenységi reakció), nehézlégzés, kipirulás, mellkasi fájdalom, légutak vagy a nyelv feldagadása esetén azonnal konzultáljon kezelőorvosával!
  4. szájnyálkahártya gyulladása, szájfekélyek, emésztőrendszer felső részének gyulladása előfordulhat, ezért alkohol- és peroxid-tartalmú szájöblítőket kerülni kell, gombaellenes szerek a gombafertőzés diagnosztizálásáig nem alkalmazhatók!
  5. csökkenhet sebgyógyulási képesség. Sebészeti és fogorvosi kezelések előtt mindenképpen szóljon a jelenleg folyó kezeléséről!
  6. vérképromlás – rendszeres időközönként teljes vérképkontroll szükséges!
  7. kerülni kell, többek között a lyukaslevelű orbáncfűből készült termékeket (Herbaria Lady Klimax teakeverék®, Remotiv extra®, stb.); grapefruit fogyasztását és a belőle készült termékeket (juice, grapefruit cseppek)!