Betűméret: A A A

etoposide

 1. túlérzékenységi/allergiás reakciókat (kipirulás, láz, szapora szívverés, légzési nehézség, alacsony vagy megemelkedett vérnyomás, kiütés, viszkető érzet) azonnal jelezze kezelőorvosának vagy a nővérnek!
 2. fulladás érzet, nehézlégzés, mellkasi fájdalom esetén szintén azonnal jelezzen a kezelőorvosának, vagy a nővérnek!
 3. hányinger. Ha a kapott hányáscsillapító nem elégséges, konzultáljon orvosával!
 4. előfordulhat hasi fájdalom, székrekedés vagy hasmenés.
 5. vérkép romlása, májparaméterek elváltozása előfordulhat
 6. megnőhet a fertőzések lehetősége, célszerű a tömeget kerülni, gyakrabban és körültekintőbben kezet mosni. Bizonyos oltások beadása nem ajánlott.
 7. véraláfutások és fokozott vérzési hajlam előfordulhat. Sebészeti és fogorvosi kezelések előtt mindenképpen szóljon a jelenleg folyó kezeléséről!
 8. szájnyálkahártya gyulladás megelőzése érdekében használjon nem maró torokfertőtlenítőket (Tantum Verde®), ügyeljen a szájhigiéniára, lehetőleg lágy („soft”) fogkefét használjon, fogkeféjét három havonta célszerű cserélni! Ha fekélyek alakulnának ki, konzultáljon orvosával!
 9. a testszőrzet kihullhat, hajhullás esetén paróka receptet az intézet biztosít. A kemoterápiát követően azonban a haj (és a szőrzet) visszanő.
 10. a bőr egyéb elváltozásai (foltos elszíneződés)
 11. rossz közérzet, gyengeség
 12. szédülés lehetséges előfordulása miatt autóvezetés nem ajánlott
 13. a kezelése kölcsönhatásba léphet egyéb gyógyszerekkel (például a vérrögképződést gátló warfarinnal, vagy epilepszia ellenes gyógyszerekkel, mint a carbamazepin, phenytoin, phenobarbital és az étrenddel. Kerülni a glükózamin tartalmú készítményeket, a kasvirág (echinacea) tartalmú készítményeket, a grapefruitot (grapefruit csepp vagy maga a gyümölcs), valamint az orbáncfű (Hyperici herba) tartamú készítményeket! A alkoholos italok fogyasztása sem ajánlott!