Betűméret: A A A

denosumab

  1. a denosumab nem tartozik a szoros értelemben vett kemoterápiás szerek közé
  2. a kezelés alatt leeshet a vér kalcium- és foszfátszintje, ezért szükséges lehet ezeknek az ionoknak a pótlása. Ezzel együtt D-vitaminpótlás is szükségessé válhat. Azonban csak a pontos terápiás cél ismeretében ajánlott hiánypótló termékeket fogyasztani, ezért mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával! Izomgörcs, -rángás, zsibbadás, bizsergés a kéz vagy a láb ujjaiban, vagy a száj körül; tudatzavar, eszméletvesztés vagy epilepsziás görcs; vagy a szív ritmuszavara túl alacsony kalciumszintre is utalhat. Ha a fentiekhez hasonló tünet jelentkezne, feltétlenül és azonnal keresse fel kezelőorvosát!
  3. hasmenés esetén Lopedium® vagy Immodium®, ill. Enterobene® kapszula szedhető, emellett diéta (reszelt alma, főtt répa, főtt rizs; zsíros, tejfölös ételek mellőzése) betartása szükséges. Ha ennek ellenére nem javulna, és naponta 4x – 5x híg vizes hasmenés lépne fel, úgy feltétlen jelezze onkológus kezelőorvosának!
  4. hányinger nem gyakori, de ha nem elégséges a hányáscsillapítás, konzultáljon kezelőorvosával.
  5. csont, izületi vagy izomfájdalom esetén fájdalomcsillapító alkalmazása (Panadol®, Voltaren®, Rubophen®) szükségessé válhat.
  6. allergiás reakciók (sípoló vagy nehézlégzés, ajak, nyelv, stb. duzzanata, kiütés, viszketés) jelentkezése esetén; vagy csípőtáji, lágyéki vagy combfájdalom esetén konzultáljon orvosával
  7. szájüregi, illetve állcsonti fájdalom, duzzanat, szájban jelentkező nem gyógyuló seb, fog kilazulása, vagy a szájüreget/állcsontot érintő szokatlan tünetek esetén azonnal konzultáljon orvosával, fogorvosával, akkor is, ha már a kezelést leállították!
  8. A kezelés előtt értesítse orvosát, ha bármilyen fogazatot vagy állkapcsot érintő problémája van, illetve ezeket mihamarabb rendezni kell. Ugyanígy értesítse fogorvosát is denosumab kezelésével kapcsolatban! A kezelés alatt a megfelelő szájhigiéniára fokozottan ügyeljen, így jelentősen csökkenthető az esélye az állkapocscsont-elhalásnak. Lehetőség szerint fél évente ellenőriztesse magát fogorvossal.
  9. a denosumab tartalmú gyógyszer mellett alkalmazott egyéb gyógyszerek miatt néha bizonyos mellékhatások fokozott kialakulására lehet számítani. Mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát, ha valamilyen gyógyszert szed, vagy egy másik intézményben is kemoterápiás kezelés alatt áll, vagy kortikoszteroid tartalmú gyógyszert (prednisolon, methylprednisolon, stb.), kell szednie, érújdonképződésgátlóval (bevacizumab) kezelik, vagy fej-nyaki régióban sugárkezelést kap. A kezelés alatt ne dohányozzon, ne fogyasszon alkoholos italokat!