Betűméret: A A A

cyclophosphamid

 1. vérképromlás, májkárosodás jellemző (utóbbihoz sárgaság társulhat)
 2. megnőhet a fertőzések lehetősége, célszerű a tömeget kerülni, gyakrabban és körültekintőbben kezet mosni. Fertőzések jelentkezése esetén keresse fel kezelőorvosát! Bizonyos oltásokat kerülni kell, ha szükséges, ezekkel kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával.
 3. A szájhigiéniára is érdemes jobban ügyelni, puha („soft”) fogkefét, és különböző nem maró szájvizeket (pl. Tantum Verde®) használni, kialakult fekélyek esetén konzultáljon kezelőorvosával!
 4. véraláfutások, fokozott vérzési hajlam, lassabban megszűnő vérzések előfordulhatnak. Ilyen esetekben konzultáljon kezelőorvosával. Célszerű kerülni a sérüléseket okozó feladatokat (pl.: borotválkozás). A véraláfutások kezelésére Teva-Dolobene gél®, Lioton gél®, Venoruton gél® alkalmazható.
 5. sápadtság, levertség, fáradékonyság előfordulhat.
 6. hányinger, hányás jelentkezése esetén konzultáljon orvosával.
 7. hasmenés esetén kímélő, kevéssé zsíros étrend, tej kerülése segíthet, illetve Enterobene®, Lopedium®, Immodium® gyógyszerek használhatók.
 8. székrekedés esetén érdemes több folyadékot fogyasztani, rostokban dúsabb étrendre átállni
 9. bőrtünetek, kiütések, elszíneződés jelentkezhetnek; hajhullás, kopaszság esetén paróka receptet felírunk
 10. légszomj, zihálás, kiütések, viszketés, duzzadás, egyéb allergiás és túlérzékenységre utaló tünetek esetén keresse fel orvosát!
 11. a vese és a vizeletelvezető rendszer károsodhat, véres vizelet jelentkezhet, fájdalmassá, nehézkessé válhat a vizelés. Célszerű ezért a bevitt folyadékmennyiséget megemelni, de ha ilyen panaszai lennének, keresse fel kezelőorvosát!
 12. felgyorsulhat a pulzus, szívdobogás érzete, vérnyomásváltozás, szívritmuszavar, szívelégtelenség (pl. légszomj, mellkasi fájdalom) jelentkezése esetén keresse fel kezelőorvosát!
 13. nehezített légzés, köhögés, tüsszögés, hőemelkedés (vagy láz), mellkasi fájdalom, gyengeség, dagadó érzet esetén szintén keresse fel kezelőorvosát!
 14. zavartság, álmosság, tudatzavar, nyugtalanság, agresszió, depresszió, ügyetlenné válás, gondolatok vagy cselekedetek ismétlése, stb. panaszok esetén is érdemes az orvossal konzultálni. Gépkocsi vezetése nem ajánlott.
 15. daganatok kialakulása előfordulhat, ezért ügyeljen a kontroll vizsgálatokra a kezelést követően is (szűrő vizsgálatok)
 16. idegi eredetű fájdalmak (szúró, nyilalló fájdalom) ízérzés, tapintási érzés, szaglás, hallás és látás zavara előfordulhat, ilyen esetben konzultáljon kezelőorvosával
 17. a kezelés különböző gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet (többek között a vízhajtó hydrochlorothiazide, a szív és érrendszeri panaszok esetén alkalmazott, verapamil, vérrög-képződést gátló warfarin, baktérium ellenes ciprofloxacin, rifampicin, vírus ellenes ritonavir, indinavir, gomba ellenes fluconazol, itraconazol, epilepszia ellenes és altató, nyugtató hatású phenobarbital, epilepszia ellenes carbamazepin, phenytoin hatóanyagokkal), ezért kezelőorvosával a jelenleg folyó kezeléseiről mindenképpen konzultáljon! Kerülendő a lyukaslevelű orbáncfű (Hyperici herba) és az abból készült termékek, az alkohol tartalmú italok fogyasztása, valamint nagyobb figyelmet kell fordítani a lehetséges mellékhatások jelentkezésére grapefruit vagy grapefruit tartalmú készítmények (grapefruit cseppek, juice) esetén is.