Betűméret: A A A

belomycin

1) vérkép romlása, májpanaszok előfordulhatnak
2) megnőhet a fertőzések lehetősége, célszerű a tömegeket kerülni, gyakrabban és körültekintőbben kezet mosni. Oltások elkerülendők, illetve konzultáljon orvosával.
A szájnyálkahártya gyulladása, szájfertőzések és irritáció elkerülése végett használjon puha („soft”) fogkefét, amit 3 havonta cseréljen. Használjon nem maró hatású szájfertőtlenítőket, pl. Tantum Verde®. Már kialakult szájnyálkahártya gyulladás, -fertőzés esetén konzultáljon orvosával!
3) véraláfutások és fokozott vérzési hajlam előfordulhat. Sebészeti és fogorvosi kezelések előtt mindenképpen szóljon a jelenleg folyó kezeléséről! A véraláfutások kezelésére Teva-Dolobene gél®, Lioton gél®, Venoruton gél® alkalmazható.
4) rögtön jelezze orvosának, mihelyt a tüdő károsodására utaló tüneteket tapasztal: köhögés, nehézlégzés, tüdő eredetű fájdalom, légzési zörejek és láz. Az esetlegesen kialakuló tüdőkárosodás (pulmonáris fibrózis) esélye a bevitt gyógyszermennyiséggel arányos.
5) allergiás reakciók előfordulhatnak (kiütések, viszketés, bőrpír). Ha ilyet tapasztal, azonnal szóljon a nővérnek vagy kezelőorvosának, hogy a gyógyszer beadását felfüggesszék.
6) a bőr egyéb elváltozásai is jelentkezhetnek, például megvastagodás, elszíneződés, viszkető bőrgyulladás, köröm alakjának és színének elváltozása. Ilyen panaszok esetén konzultáljon orvosával!
7) hajhullás, kopaszság – paróka receptet felírunk. A hajvesztés azonban átmeneti, a kezeléseket követően a haj újra visszanő.
8) a kezelést követő 4-5 órán belül jelentkező lázat paracetamollal (Rubophen®, Panadol®, Ben-u-ron®) lehet csökkenteni, illetve néha antihisztaminokra (allergia ellenes gyógyszerek) is reagál a láz. Ha a láz gyógyszerre nem reagál egy napon belül, konzultáljon orvosával!
9) hányinger, hányás jelentkezhet, ha nem elégséges a hányáscsillapító, konzultáljon orvosával
10) a beadás helyén az érfal megvastagodhat, emiatt vérrögképződés és elzáródás alakulhat ki. Ha ilyet tapasztal, beszéljen kezelőorvosával vagy a nővérekkel, és megváltoztatják a beadás helyét, módját. A tumor helyén szintén jelentkezhet fájdalom.
11) vizelési zavarok, fájdalmas vizelés esetén konzultáljon orvosával!
12) a kezelés különböző gyógyszerekkel reakciókat adhat (például phenytoin). Kerülendő emellett az alkohol fogyasztása és a dohányzás!