Betűméret: A A A

Lymphoedema kezelése

Daganatos betegek esetében a műtéti beavatkozás, vagy akár maga a betegség többnyire a nyirokrendszer közvetlen vagy közvetett érintettségét is jelenti, ezért az ebbe a betegségcsoportba tartozók egyben potenciális nyiroködémásnak (lymphoedémásnak) tekinthetők.

Emlőrák esetén a gyógyítás egyik legfőbb eszköze a műtét, amely során az orvos eltávolítja a daganatot bizonyos mennyiségű környező ép emlőszövettel együtt. A beavatkozás után ödémás lehet nemcsak a kar, hanem a mell, a mellkas, a hát és a hónalj alatti terület is.

Ilyenkor a gyógyszeres vízhajtás nem segít. A kellemetlen tüneten speciális kezelésekkel lehet javítani, ennek három eleme a manuális nyirokdrenázs, a kiegészítő kompressziós terápia és a speciális gyógytorna.

A nyirokkeringés zavara a teherbírás, a munkaképesség elvesztéséhez, rossz közérzethez és akár tartós egészségkárosodáshoz vezethet, ezért ezeket a tüneteket nem szabad elhanyagolni.

 Minden beteget személyre szabottan kell ellátni. Egy kezelési periódus általában két hétig tart, a terápia naponta 1 órát vesz igénybe. Először is egy 25-30 percig tartó manuális nyirokdrenázs során speciális masszázstechnikával az ebben jártas gyógytornász eltereli a felesleges folyadékot az ép oldal felé. Ha megindult a nyirokelfolyás, felpuhult az érintett terület, akkor következhet a gépi kompresszió. Ennek során egy több kamrás, levegővel felfúvódó mandzsetta tereli a pangó folyadékot alulról felfelé, a hónalj irányába. A gépi kezelés szintén körülbelül fél órát vesz igénybe. De a gépi kompresszió nem minden esetben ajánlott.

Annak érdekében, hogy a nyirokpangás ne térjen vissza, a betegek kompressziós kötést kapnak a karjukra, mely napközben aztán folyamatosan rajta is marad. Ebben a kötésben a betegnek a gyógytornász irányításával speciális, egyénre szabott gyógytornát kell végezni, ez javítja az izmok pumpafunkcióját, mely tovább serkenti a nyirokkeringést. A páciensek naponta találkoznak a gyógytornásszal, és megbeszélik az aktuális teendőket. A kéthetes periódust követően jelentős javulás érhető el. A limfödéma kezelésnek, mint minden orvosi beavatkozásnak megvannak a maga ellenjavallatai is. Csak abban az esetben végezhető, ha a beteget valóban sikerült tumormentessé tenni, hogy el lehessen kerülni a daganat esetleges szóródását. Szintén ellenjavallatot jelenthet fennálló súlyos keringési problémákkal járó szívbetegség. Mindezek vonatkoznak az alsó végtagot érintő ödéma kezelésére is. A nyirokdrenázs, mint speciális kezelés minden esetben orvosi javaslatra kezdhető el, és csak rendszeres, folyamatos orvosi ellenőrzés mellett végezhető, ugyanis a beteg állapota nagymértékben befolyásolja a kezelés indokoltságát.

Jelentkezni személyesen: 1083 Budapest, Tömő utca 25-29. VI. em, 604. sz.

H-P 7-15-ig, Juhász Ágnes gyógytornász,  lymphoterapeuta (+36 20 670 1027)

A kezelést csak a Semmelweis Egyetem Onkológiai Profiljában kezelt betegek vehetik igénybe!

Az alábbi elérhetőségi adatok nem használhatók fel az 1995. évi CXIX. törvény szerinti kutatás és közvetlen üzletszerzés céljára.