Klinikánkon az országban elsőként, 1975-ben alakítottunk ki járóbeteg rendelést Parkinson-kórban és egyéb mozgászavarban szenvedő betegek számára, így mára az ország legnagyobb betegforgalmú betegellátó központja lettünk. Néhány évvel a kezdetek után fekvőbeteg részleget is létrehoztunk.

Ma kb. 1500 beteget gondozunk és 12 ágy áll rendelkezésünkre a mozgászavarok intézeti kezelésére.

Az ambulancia és a Parkinson-osztály vezetője:

dr. Takáts Annamária klinikai főorvos neurológus, psychiáter és klinikai farmakológus

helyettes:

dr. Tamás Gertrúd PhD, egyetemi adjunktus neurológus

munkatársak:

dr. Kelemen Andrea, klinikai szakorvos
dr. Tóth Adrián, klinikai szakorvos
Udvarhelyi Edina gyógytornász

Általános információk

Szakrendelésünkön a Parkinson-kórban és Parkinson-szindrómákban, valamint az egyéb mozgászavarokban (pl. Huntington-chorea, Wilson-kór, különféle dystoniák stb.) szenvedő betegeket fogadjuk.

A Parkinson-kór a második leggyakoribb ún. degeneratív idegrendszeri betegség az Alzheimer-kór után, gyakorisága ma már 200-400/100 000 lakos. Előfordulása 65 év felett a másodlagos parkinsonos-tünetekkel is járó betegségekkel, az ún. Parkinson-szindrómákkal együtt ennek tíz–húszszorosa is lehet. Magyarországon becslések alapján 20-30 000 beteggel számolhatunk.

A Parkinson-kór tünetei más degeneratív idegrendszeri betegségekben, gyógyszerek mellékhatásaként, idegrendszeri gyulladást és többszörös sérülést követően, valamint az idegrendszeri érkárosodásokkal járó (vascularis) betegségekben is kialakulhatnak (Parkinson-szindrómák).

A Parkinson-kór oka ismeretlen. Genetikai és környezeti tényezők együtt tehetők felelőssé a betegség kialakulásáért. A betegség a mozgáslassulással és izommerevséggel jellemezhető mozgászavarok közé tartozik, gyakori tünete még a nyugalmi remegés. A tünetek kezdetben féloldaliak, és az aszimmetria a betegség lefolyása során mindvégig megfigyelhető. A betegek kb. egyharmadában remegés soha nem lép fel. A nemzetközi kritériumok szerint a diagnózist ma is a klinikai tünetek alapján állítjuk fel.

Parkinson-kórban a motoros tüneteken kívül nem–motoros tünetek is jelentkeznek, melyek gyakran jobban befolyásolják a betegek életminőségét, mint a mozgás-tünetek. Leggyakoribb a szagláscsökkenés, depresszió és pánik rohamok, nyugtalan alvás és a székrekedésre való hajlam. Idős korban, hosszan tartó betegség után szellemi hanyatlás is előfordulhat. Autonóm (vegetatív) zavarok is kialakulhatnak: hőszabályozási és vérnyomás szabályozási zavar (felálláskor jelentősen csökkenő vérnyomás), vizelettartási zavar, sexualis dysfunctio, székrekedés. Jellemző tünet lehet a fáradékonyság.

Kezelés

Korszerű kezeléssel jelentősen javítható a betegek életminősége és életkilátása, hosszú évekig megtarthatják munkaképességüket.

A kezelés “aranymértéke” a levodopa, mely a dopamin előanyaga. Gyakran alkalmazunk azonban más gyógyszereket is, pl. dopamin-szerű hatóanyagokat.

Előrehaladott Parkinson-kórban új lehetőség – hazánkban is – a gyomron keresztül a vékonybélbe juttatott intesztinális levodopa infúzió, és a műtéti eljárás, a mély agyi stimuláció. Ezek a kezelések akkor indokoltak, ha a szokásos, szájon át adott gyógyszerekkel nem tudjuk kellően javítani a beteg életminőségét.

Fő profilunk:

  • korai diagnózis felállítása (korszerű műszeres háttérrel)
  • Parkinson-kór és Parkinson-szindrómák elkülönítő diagnózisa
  • a mindenkori legkorszerűbb gyógyszeres kezelés beállítása
  • nem gyógyszeres kezelés (pl. torna, mozgás, beszéd –és hangterápia)
  • az előrehaladott betegség kezelése, melyben külön hangsúlyt kap a műtéti kezelés (mély agyi stimuláció) és a duodenális levodopa infúzió. Mindkét kezelést tekintve klinikánk centrumként működik a beavatkozások előtti kivizsgálásban és az utógondozásban.
  • a genetikai vizsgálatok lehetősége sokszor segít a diagnózis felállításában
  • minden műszeres adottságunk és szakképesítésünk megvan a korszerű klinikai vizsgálatokban való részvételre

Műszeres remegés vizsgálat /tremorometria/:

dr. Farkas Zsuzsanna, neurológus szakorvos

dr. Farsang Marianna neurológus szakorvos, klinikai farmakológus /00 36 20 8250362/

Háromdimenziós tremor és mozgáselemzés, járásvizsgálat:

Dr. Tamás Gertrúd időpont a Neurológiai Klinika Felvételi Irodájában kérhető: 210-0330/51190

 

 

Elsősorban kötelező ellátási területünkről fogadunk betegeket, de területen kívüli betegek fogadására is van lehetőség.  Indokolt esetben az ország egész területéről, neurológus szakorvosi beutalóval fogadhatunk beteget. Kontroll vizsgálatra nem szükséges beutaló.

Első vizsgálatkor a betegségre vonatkozó korábbi orvosi dokumentációt kérjük elhozni.

Az ambuláns és fekvő betegek ellátása, valamint a fizioterápiára való jelentkezés előjegyzés alapján történik, előjegyzést a  210-0330/ 51193 -es telefonszámon lehet kapni.
Dr. Takáts Annamáriához időpontot a 210-0330/51206 -s telefonszámon lehet kérni.

Rendelési idő: kedd- szerda – csütörtök 12.00 – 16.00 óra között

Fizioterápia: Udvarhelyi Edina, csoportos foglalkozás: hétfőn és csütörtökön 10.00 – 11.00-ig előzetes állapotfelmérés alapján. 

Hang-énekterápia: Hasznosi Judit, hétfőn és csütörtökön 11.00-12.00-ig.