Klinikánkon az országban elsőként, 1975-ben alakítottunk ki járóbeteg rendelést Parkinson-kórban és egyéb mozgászavarban szenvedő betegek számára, így mára az ország legnagyobb betegforgalmú betegellátó központja lettünk. Néhány évvel a kezdetek után fekvőbeteg részleget is létrehoztunk.

Ma kb. 1500 beteget gondozunk és 12 ágy áll rendelkezésünkre a mozgászavarok intézeti kezelésére.

Az ambulancia és a Parkinson-osztály vezetője:

dr. Takáts Annamária klinikai főorvos neurológus, psychiáter és klinikai farmakológus

helyettes:

dr. Tamás Gertrúd PhD, egyetemi adjunktus neurológus

munkatársak:

dr. Kelemen Andrea, klinikai szakorvos
dr. Tóth Adrián, klinikai szakorvos
Udvarhelyi Edina gyógytornász

Általános információk

Szakrendelésünkön a Parkinson-kórban és Parkinson-szindrómákban, valamint az egyéb mozgászavarokban (pl. Huntington-chorea, Wilson-kór, különféle dystoniák stb.) szenvedő betegeket fogadjuk.

A Parkinson-kór a második leggyakoribb ún. degeneratív idegrendszeri betegség az Alzheimer-kór után, gyakorisága ma már 200-400/100 000 lakos. Előfordulása 65 év felett a másodlagos parkinsonos-tünetekkel is járó betegségekkel, az ún. Parkinson-szindrómákkal együtt ennek tíz–húszszorosa is lehet. Magyarországon becslések alapján 20-30 000 beteggel számolhatunk.

A Parkinson-kór tünetei más degeneratív idegrendszeri betegségekben, gyógyszerek mellékhatásaként, idegrendszeri gyulladást és többszörös sérülést követően, valamint az idegrendszeri érkárosodásokkal járó (vascularis) betegségekben is kialakulhatnak (Parkinson-szindrómák).

A Parkinson-kór oka ismeretlen. Genetikai és környezeti tényezők együtt tehetők felelőssé a betegség kialakulásáért. A betegség a mozgáslassulással és izommerevséggel jellemezhető mozgászavarok közé tartozik, gyakori tünete még a nyugalmi remegés. A tünetek kezdetben féloldaliak, és az aszimmetria a betegség lefolyása során mindvégig megfigyelhető. A betegek kb. egyharmadában remegés soha nem lép fel. A nemzetközi kritériumok szerint a diagnózist ma is a klinikai tünetek alapján állítjuk fel.

Parkinson-kórban a motoros tüneteken kívül nem–motoros tünetek is jelentkeznek, melyek gyakran jobban befolyásolják a betegek életminőségét, mint a mozgás-tünetek. Leggyakoribb a szagláscsökkenés, depresszió és pánik rohamok, nyugtalan alvás és a székrekedésre való hajlam. Idős korban, hosszan tartó betegség után szellemi hanyatlás is előfordulhat. Autonóm (vegetatív) zavarok is kialakulhatnak: hőszabályozási és vérnyomás szabályozási zavar (felálláskor jelentősen csökkenő vérnyomás), vizelettartási zavar, sexualis dysfunctio, székrekedés. Jellemző tünet lehet a fáradékonyság.

Kezelés

Korszerű kezeléssel jelentősen javítható a betegek életminősége és életkilátása, hosszú évekig megtarthatják munkaképességüket.

A kezelés “aranymértéke” a levodopa, mely a dopamin előanyaga. Gyakran alkalmazunk azonban más gyógyszereket is, pl. dopamin-szerű hatóanyagokat.

Előrehaladott Parkinson-kórban új lehetőség – hazánkban is – a gyomron keresztül a vékonybélbe juttatott intesztinális levodopa infúzió, és a műtéti eljárás, a mély agyi stimuláció. Ezek a kezelések akkor indokoltak, ha a szokásos, szájon át adott gyógyszerekkel nem tudjuk kellően javítani a beteg életminőségét.

Fő profilunk:

  • korai diagnózis felállítása (korszerű műszeres háttérrel)
  • Parkinson-kór és Parkinson-szindrómák elkülönítő diagnózisa
  • a mindenkori legkorszerűbb gyógyszeres kezelés beállítása
  • nem gyógyszeres kezelés (pl. torna, mozgás, beszéd –és hangterápia)
  • az előrehaladott betegség kezelése, melyben külön hangsúlyt kap a műtéti kezelés (mély agyi stimuláció) és a duodenális levodopa infúzió. Mindkét kezelést tekintve klinikánk centrumként működik a beavatkozások előtti kivizsgálásban és az utógondozásban.
  • a genetikai vizsgálatok lehetősége sokszor segít a diagnózis felállításában
  • minden műszeres adottságunk és szakképesítésünk megvan a korszerű klinikai vizsgálatokban való részvételre

Műszeres remegés vizsgálat /tremorometria/:

dr. Farkas Zsuzsanna, neurológus szakorvos

dr. Farsang Marianna neurológus szakorvos, klinikai farmakológus /00 36 20 8250362/

Háromdimenziós tremor és mozgáselemzés, járásvizsgálat:

Dr. Tamás Gertrúd időpont a Neurológiai Klinika Felvételi Irodájában kérhető: 210-0330/51190

Az ambuláns és fekvő betegek ellátása, valamint a fizioterápiára való jelentkezés előjegyzés alapján történik, előjegyzést a  210-0330/51206 és  51193 -es telefonszámon lehet kapni.

Rendelési idő: kedd- szerda – csütörtök 12.00 – 16.00 óra között

Fizioterápia: Udvarhelyi Edina, csoportos foglalkozás: hétfőn és csütörtökön 10.00 – 11.00-ig előzetes állapotfelmérés alapján. 

Hang-énekterápia: Hasznosi Judit, hétfőn és csütörtökön 11.00-12.00-ig. 

Elsősorban kötelező ellátási területünkről fogadunk betegeket, de területen kívüli betegek fogadására is van lehetőség.

Új beteget családorvosi vagy szakorvosi beutalóval kell ellátni, kontroll vizsgálatra nem szükséges beutaló.

Első vizsgálatkor a betegségre vonatkozó korábbi orvosi dokumentációt kérjük elhozni.