Orvos neve            Rendelési idő Időpont kérése

Dr. Debreczeni Róbert, PhD, neurológus szakorvos, egyetemi adjunktus

Dr. Gunda Bence PhD
neurológus szakorvos
egyetemi tanársegéd

        szerda

 

 

kedd és csütörtök 13-15 óra

egyéni megbeszélés szerint

 

 

4591500/51180-es mellék

Dr. Ilniczky Sándor, neurológus szakorvos

        kedd 8-12h, csütörtök 8-12h egyéni megbeszélés szerint
Dr. Kovács Tibor, PhD, med.habil, neurológus, neuropathológus szakorvos, egyetemi docens          egyéni megbeszélés szerint egyéni megbeszélés szerint

Általános információk

A cerebrovascularis betegség az agy vérkeringési zavarát jelenti, stroke betegségnek, gutaütésnek vagy szélütésnek is nevezik. A cerebrovascularis betegségek világszerte vezető helyen szerepelnek a megbetegedési, rokkantsági és halálozási listákon. Megkülönböztetünk ischaemiás és vérzéses stroke betegséget. A betegség időben való felismerése, a beteg mielőbbi kórházba kerülése fontos, mert az ischaemiás cerebrovascularis betegség esetén csak 4,5 óra áll rendelkezésre a hatékony kezelés megkezdéséig. A betegek gondozása nagyon fontos, mert a betegség ismétlődhet. Az ismétlődés kivédésében szerepe van a hajlamosító tényezők (úgynevezett rizikófaktorok) felismerésének és kezelésének. Kezelhető hajlamosító tényező a magasvérnyomás betegség, a cukorbetegség, a szívbetegségek egy csoportja, az emelkedett vérzsírosság, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, az elhízás.

A betegeket félévente, évente egyszer kontrolláljuk.

Új betegek vizsgálatakor a betegséggel kapcsolatos minden korábbi orvosi dokumentációt el kell hozni.

Új betegnél háziorvosi vagy szakorvosi beutalóra van szükség. Kontroll vizsgálatra nem szükséges beutaló. Amennyiben az előző vizsgálat egy évnél régebben történt, akkor újból beutalóra van szükség. A rendelés előjegyzéssel működik. Az előjegyzési időpontokat igyekszünk tartani, azonban tekintettel arra, hogy a rendelést végző orvosok fekvőbeteg osztályon is dolgoznak, előfordul, hogy várakozniuk kell az előjegyzett betegeknek is.