Központi Laboratórium

A Központi Laboratórium jelenlegi helyén, a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületében, 2016 óta működik, korszerű, nagyteljesítményű mérőműszereken, automatizált analitikai eljárásokat alkalmazva.
Laboratóriumunk a nap 24 órájában szolgáltat vizsgálati eredményeket, melyek az emberi szervezet élettani folyamatainak vizsgálatához, betegségek diagnózisához nyújtanak alapvető információt a kezelőorvos számára.

Az orvos által megrendelt laboratóriumi vizsgálati paraméterek segítségével felmérhetők a szervezetben működő különböző anyagcsere-folyamatok, például a szénhidrát-anyagcsere, a zsíranyagcsere, fehérje-anyagcsere, a só- vízháztartás állapota. Információ nyerhető az egyes szervek, szervrendszerek működésével kapcsolatban, megítélhető a szív- érrendszer állapota, a májműködés, veseműködés, a vérképzés, a véralvadással kapcsolatos mechanizmusok, a hormonháztartás, a belső elválasztású mirigyek működése, a csontanyagcsere állapota stb. Mindezen mechanizmusokkal kapcsolatban a vizsgálati eredmények, néhány kivételtől eltekintve, a mintavételt követő 6-8 órán belül elkészülnek, szolgálva az orvoskollégák diagnosztikai munkáját.

Hirtelen kialakuló, betegségre utaló állapotokban, sürgősséggel készülnek el az egyes laboratóriumi vizsgálatok, azonnali (1-2 órán belüli) információt nyújtva gyulladással járó folyamatokról, többek között a vérképző rendszer állapotáról, a vese működéséről, a húgyúti szervek állapotáról, vagy a bél- és emésztőrendszert érintő akut elváltozásokról.

Laboratóriumunk elsősorban a Semmelweis Egyetem Külső Klinikai Tömbjében működő klinikák (13 klinika) járó- és fekvőbeteg-ellátása számára, valamint több szakambulancia számára végez vizsgálatokat. Az orvosi diszciplinák szinte valamennyi területének vizsgálati paraméter-igényét ki tudjuk elégíteni, első sorban rutin-diagnosztikai célokat szolgálva (belgyógyászat, endokrinológia, onkológia, hematológia, sebészet, orthopédia, intenzív betegellátás, sürgősségi betegellátás, nőgyógyászat, neurológia, urológia, pszichiátria, fül-orr-gégészeti betegellátás).

Az egyetemen zajló betegellátáson kívül laboratóriumunk fogad vizsgálati mintákat az ország más egészségügyi intézményeiből is, mivel a vizsgálati paraméterek között szerepel néhány, más laboratórium által nem végzett speciális paraméter is (például: a réz ion, a lítium ion, coeruloplazmin, Angiotenzin-konvertáló enzim, több tumormarker, valamint egyéb speciális, például a vér alvadási mechanizmusaival, thrombocita-funkcióval kapcsolatos paraméter).

Vérvételi ambulanciánkon, hétköznapokon 7 óra 30-tól 12 óráig fogadjuk pácienseinket. A Semmelweis Egyetemen kívüli beutalóval érkezők számára, amennyiben nem tartoznak a területileg ellátásra kötelezettek kategóriájába, a vizsgálatokat térítés ellenében tudjuk elvégezni, a beutaló alapján, ambulanciánkon előzetesen elkészített számla alapján.

Teljesítményünket tükrözi az éves elvégzett vizsgálati szám, amely 2020-ban meghaladta a 3 milliót.

A Központi Laboratóriumtól rendelhető vizsgálati paraméterek és az azokkal kapcsolatos legfontosabb mintavételi, mintakezelési információk megtalálhatók a Laboratóriumi Medicina Intézet „Vizsgálati regiszterében”, mely az alábbi honlapon érhető el: https://semmelweis.hu/laboratorium/szolgaltatasok/szolgaltatasok-2/vizsgalati-regiszter/

A laboratórium vezetője: Dr. Kocsis Ibolya PhD., szakgyógyszerész.

Elérhetőségek:

Központi Betegellátó Épület 1. emelet,  1082. Budapest, Üllői út 78/a. 1 em.

Tel.: 1/459-1500/
minta átevő 62101
vércsoport 62097
klinikai kémia vizsgálatok 62099
vizelet vizsgálatok 62096
sürgős vizsgálatok: 62098 mellék
hormon vizsgálatok: 62091 mellék
haemostasis vizsgálatok: 62092 mellék

Speciális Haemostasis Részleg

Speciális Haemostasis Részleg a Laboratóriumi Medicina Intézet Központi Laboratóriumának részeként működik.

Munkánk során a véralvadási rendellenességek diagnosztizálása, kivizsgálása, a betegségek felkutatása és kezelése kapcsán felmerülő laboratóriumi vizsgálatokat végezzük.

Ennek során:

A mélyvénás trombózis okainak felkutatása, a trombóziskockázat vizsgálata, ezen belül a genetikailag fokozott trombózishajlam kimutatása (Leiden mutáció, Protrombin gén mutáció, MTHFR vizsgálat, Warfarin terápiát- ill. Clopidrogel kezelést befolyásoló gén polimorfizmusok kimutatása) munkánk részét képezi.

Segítséget nyújtunk a veleszületett és szerzett trombophilia kivizsgálásában.

Jelentős fragmentumát jelenti meghatározásainknak a  habituális vetélés, meddőség egyik okaként előforduló alvadási rendellenességek laboratóriumi diagnosztizálása (pl.: lupus antikoaguláns, XIII faktor, Protein S, Protein C, APC rezisztencia, stb.). Ide sorolhatjuk az Asszisztált Reprodukciós Centrum számára a fertilitást befolyásoló haemostasis vizsgálatok elvégzését is.

A véralvadási rendellenességek, koagulopátia, alvadási faktor defektusok diagnosztizálása során végzünk laboratóriumi meghatározásokat (von Willebrand faktor, Hemofilia-A és -B kapcsán FVIII és FIX faktor, illetve a faktorellenes gátlótest – Bethesda –, fibrinolitikus paraméterek).

Napi teendő a régi(pl. Syncumar, Warfarin)- és szükség esetén az új típusú véralvadásgátló gyógyszerek hatásának ellenőrzése.

Az esetlegesen a heparin terápia mellékhatásaként jelentkező Heparin Indukálta Trombocytopenia (HIT) szűrő- és megerősítő vizsgálata is a laboratórium feladata.

Kockázattal járó műtét előtt nagyon fontos a trombocyta szám meghatározása, ez jelzi a betegek vérzési valószínűségét.

A trombocyta aggregació mérése segít diagnosztizálni az öröklött és szerzett vérlemezke diszfunkciókat.

A trombocyta működést gátló gyógyszerek terápiás hatásának megítélésére többféle ágenssel trombocyta aggregációs vizsgálatokat végzünk, melyhez előzetes időpont egyeztetés szükséges.

A globális trombocyta funkció ellenőrzésére PFA-200 meghatározást használunk. Ez automatizált felmérést nyújt örökletes, szerzett vagy gyógyszer által  kiváltott vérlemezke rendellességek esetén.

Széleskörű, megbízható, ellenőrzött laboratóriumi szolgáltatást biztosítunk. Előtérbe helyezzük a klinikai konzultációt, gyorsan és hatékonyan válaszolunk a klinikusok által felvetett problémára.

Kérjük munkatársainkat, hogy a Leiden mutáció, MTHFR mutáció és a FII20210A (Prothrombin gén mutáció vizsgálatok kérése esetében a mellékelt BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT-ot tartalmazó űrlapot minden esetben mellékeljék a vizsgálati kérésük mellé.

A részleg vezetője: Dr. Fehér Adrienne szakorvos (laboratóriumi hematológia és immunológia, orvosi laboratóriumi vizsgálatok és transzfuziológia)

Email: feher.adrienne@semmelweis.hu

Mobil: 20/663-2976

Központi Betegellátó Épület 1. emelet,  1082. Budapest, Üllői út 78/a. 1 em.