medium_mikrobiologia03

A mikrobiológiai diagnosztikai laboratórium feladata, hogy a betegek fertőzései esetében a legoptimálisabb módszerek segítségével kimutassa a kórokozót és amennyiben lehetséges, hogy milyen antimikrobás szerekkel lehet a szervezetben megszüntetni. A diagnosztikai eljárások hihetetlenül sokat fejlődtek az elmúlt években. A klasszikus vizsgálatok (Gram-festett kenet, tenyésztések) mellett számos, gyorsabb, pontosabb eredményt adó mikrobiológiai diagnosztikai módszer érhető el: MALDI-TOF MS, immunkromatográfiás vizsgálatok, molekuláris tesztek (PCR, RT-PCR, infekció-specikus multiplex PCR).

Mikrobák mindenhol vannak – környezetünkben, bennünk. Ezek egy része a „jó” mikrobák közé tartozik (normál flóra), nem is tudnánk nélkülük élni. Számos azonban képes akár tünetmentes, akár életet veszélyeztető megbetegedést okozni.   A kezelő orvos fertőzést diagnosztizál, vagy feltételez. A mikrobiológiai laboratórium feladata, hogy a páciensek sokféle mintáinak különböző módszerekkel lefolytatott vizsgálata alapján elkészítse a megfelelő tájékoztatást adó eredményeket. Ezeket használják fel aztán a klinikus munkatársak a diagnosztikus folyamataikban és a  terápiás döntéseik során. Egy kész mikrobiológiai lelet számos egymásra épülő eljárás eredménye, magában foglalja a vizsgálatok gondos kivitelezését és értékelését. Igazi értéke, a beteg kezelésében meghatározó szerepe akkor van, ha a klinikusok és mikrobiológusok szorosan együttműködnek már a mintavételtől kezdődően akár az előzetes, majd végleges eredmény értékelésében.

mikrobiologia01

Laboratóriumunkban évente közel 100 000 különböző betegminta vizsgálata történik. Ezek a vizsgálati lehetőségek szerint különbözőek: vizelet, széklet, vér, különböző testváladékok. Ezekből – sokszor kombináltan – végezzük a mikroszkópos, tenyésztéses, molekuláris, infekció-szerológiai vizsgálatokat. Vizsgálati lehetőségeinket úgy optimalizáltuk, hogy lehetőség szerint minden (ismert) kórokozó mikroba által okozott fertőzést lehessen igazolni, vagy kizárni: aerob-, anaerob-, microaerophil baktériumok, sarjadzó és fonalas gombák, mycobaktériumok, vírusok.

Rutin diagnosztikai munkánk mellett részt veszünk graduális és postgraduális oktatásban akkreditált laboratóriumként. Kutatási eredményeinkkel részt veszünk a hazai és nemzetközi konferenciákon.

 

Laborvezető: Dr. Kristóf Katalin PhD, egyetemi docens

Elérhetőségek:

Cím: 1083 Budapest, Üllői út 78/a. 1 em.

Tel.: 459-1500/62105 (anyagátvevő), 62106(aerob labor), 62107(anaerob labor), 62108(szerológia), 62109(TBC)

 

Munkatársaink