A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Laboratóriumi Medicina Intézete (SE-ÁOK-LMI) 2010-ben alakult meg. Orvosi laboratóriumi diagnosztikai, oktatói és tudományos-kutató munkát, valamint az ezekkel összefüggő feladatokat lát el.

Az Intézet laboratóriumai a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületében (Központi laboratórium – Pest, Immunológiai laboratórium, Mikrobiológiai laboratórium), a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben (Klinikai genetikai és endokrinológiai laboratórium, ill. Tömegspektrometriai és elválasztástechnikai laboratórium),  a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán, a Szent Rókus Klinikai Tömbben, valamint a Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegében találhatóak. A laboratóriumok a klinikai gyógyító munka számára a legmagasabb progresszivitási szinten orvosi laboratóriumi diagnosztikai munkát végeznek.

A laboratóriumaink vizsgálati palettáján több mint 400 féle vizsgálat található (pl. klinikai kémia, hematológia, hemosztazeológia, vércsoport szerológia, laboratóriumi immunológia, endokrinológia, gyógyszerszint mérések, klinikai mikrobiológia), ezekből éves szinten mintegy 10 millió vizsgálatot végzünk.

Az egyes laboratóriumokban végzett vizsgálatokat a honlapon található vizsgálati regiszter részletezi ( https://semmelweis.hu/laboratorium/vizsgalati-regiszter ).

 A laboratóriumok vizsgálati anyagokat fogadnak a Semmelweis Egyetem klinikáiról, együttműködési szerződés alapján egyéb egészségügyi szolgáltatóktól, kutató/fejlesztő munkahelyektől, minőségellenőrzési szervezetektől, továbbá magáncélú vizsgálati igények teljesítésére is van lehetőség térítési díj ellenében (részletek itt: https://semmelweis.hu/laboratorium/szolgaltatasok ).

Az Intézet oktatási tevékenységének egyik része a graduális képzés területén a laboratóriumi medicina tantárgy tanítása az egyetem negyedéves orvostanhallgatói számára, mely során elsajátítják a megfelelő vizsgálatkérés, az eredmények kiértékelésének alapjait, megismerkednek a különböző laboratóriumi technikák előnyeivel és hátrányaival. Ezen kívül részt vesz a posztgraduális képzés során a különböző diplomás laboratóriumi szakemberek, laboratóriumi szakorvos-, szakgyógyszerész-, klinikai biokémikus-, szakasszisztensjelöltek képzésében és továbbképzések szervezésében laboratóriumi dolgozók számára (https://semmelweis.hu/laboratorium/oktatas/).

A tudományos munka területén a PhD-képzésben saját programot vezetünk. Az Intézetben működik az MTA által támogatott Örökletes Daganatok Kutatócsoport.
Az Intézet tudományos munkájával a szakterület fejlesztésében vesz részt, segíti azokat a kutatásokat, melyek végzéséhez olyan klinikai laboratóriumi vizsgálatok szükségesek, melyek feltételei az Intézeten adottak, illetve saját vizsgálatokat is vezet (https://semmelweis.hu/laboratorium/kutatas/).

Üdvözlettel:

Dr. Vásárhelyi Barna
Intézetigazgató, egyetemi tanár