Betűméret: A A A

Bemutatkozó

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Laboratóriumi Medicina Intézete (SE-ÁOK-LMI) 2010-ben alakult meg. Orvosi laboratóriumi diagnosztikai, oktatói és tudományos-kutató munkát, valamint az ezekkel összefüggő feladatokat lát el.

Az Intézet laboratóriumai a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületében (Központi Laboratórium-Pest, Immunológiai laboratórium, Mikrobiológiai laboratórium), a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben (Klinikai genetikai és endokrinológiai laboratórium, ill. Tömegspektrometriai és elválasztástechnikai laboratórium),  a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán (Központi laboratórium – TRP Klinika) találhatóak. A laboratóriumok a klinikai gyógyító munka számára a legmagasabb progresszivitási szinten orvosi laboratóriumi diagnosztikai munkát végeznek. Több mint 400 féle vizsgálat található (klinikai kémia, hematológia, hemosztazeológia, vércsoport szerológia, laboratóriumi immunológia, endokrinológia, gyógyszerszint mérések, klinikai mikrobiológia) a laboratóriumaink palettáján, ezekből éves szinten mintegy 10 millió vizsgálatot végzünk. Az egyes laboratóriumokban végzett vizsgálatokat a honlapon található vizsgálati regiszter részletezi ( https://semmelweis.hu/laboratorium/vizsgalati-regiszter ).

 A laboratóriumok vizsgálati anyagokat fogadnak a Semmelweis Egyetem klinikáiról, együttműködési szerződés alapján egyéb egészségügyi szolgáltatóktól, kutató/fejlesztő munkahelyektől, minőségellenőrzési szervezetektől továbbá magáncélú vizsgálati igényekre is lehetőség van térítési díj ellenében (részletek itt: https://semmelweis.hu/laboratorium/szolgaltatasok ).

Az intézet oktatási tevékenységének egyik része a graduális képzés területén a laboratóriumi medicina tantárgy tanítása az egyetem negyed- és ötödéves orvostanhallgatói számára, mely során elsajátítják a megfelelő vizsgálatkérés, az eredmények kiértékelésének alapjait, megismerkednek a különböző laboratóriumi technikák előnyeivel és hátrányaival. Ezen kívül részt vesz a posztgraduális képzés során a különböző diplomás laboratóriumi szakemberek, laboratóriumi szakorvos-, szakgyógyszerész-, klinikai biokémikus-, szakasszisztensjelöltek képzésében és továbbképzések szervezésében laboratóriumi dolgozók számára. A PhD-képzésben saját programot vezet (II/17, https://semmelweis.hu/phd/en/doktori-iskolak-en/klinikai-orvostudomanyok-en). Az Intézetben működik az MTA által támogatott Örökletes Daganatok Kutatócsoport.
Az Intézet tudományos munkájával a szakterület fejlesztésében vesz részt, segíti azokat a kutatásokat, melyek végzéséhez olyan klinikai laboratóriumi vizsgálatok szükségesek, melyek feltételei az Intézeten adottak, illetve saját vizsgálatokat is vezet.

Üdvözlettel:

Dr. Vásárhelyi Barna
Intézetigazgató, egyetemi tanár