Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. január 23.
17364 Összes oltás
7334 Beoltott Semmelweis Polgár

A Semmelweis Egyetem munkatársai által beadott oltások száma 2020. január 16-ig átlépte a 14 ezret. Az egyetemi honlap fejlécében naponta frissülő oltásszámláló található. Az egyetem végzi a kormányzat által elrendelt kórházak és egészségügyi ellátók (pl. háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok és asszisztenseik), illetve az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, továbbá az idősotthonok lakóinak oltását. Emellett a járványügyi helyzet javítása érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mindenkori eljárásrendjének megfelelően a Semmelweis polgárok közül következő egészségügyi ellátásban résztvevők olthatók:

  1. A Klinikai Központ szervezeti egységeiben dolgozó egészségügyi ellátásban résztvevő egészségügyi és egészségügyben dolgozók.
  2. Az egészségügyi felsőoktatásban résztvevő, klinikai (betegágy melletti) oktatásban részesülő hallgatók (ÁOK IV-VI. évfolyam, FOK III-V. évfolyam, GYTK IV-V. évfolyam, ETK III-IV. évfolyam, PAK: gyakorlati képzésben részesülők, EKK: gyakorlati oktatásban részesülők).
  3. Az egészségügyi oktatásban résztvevő azon hallgatók (PhD-hallgatók is), akik önkéntesen részt vesznek a betegellátásban (szűrés, segédápolói betegellátás, oltóponton munkavégzés).
  4. A magyar nyelvű és az idegen nyelvű képzésben részt vevő orvostanhallgatók (ÁOK, FOK), évfolyamtól függetlenül.

Amennyiben az NNK oltási rendje kiszélesedik és rendelkezésre áll a szükséges oltóanyag, akkor azonnali hatállyal elkezdődik azon Semmelweis Polgárok vakcinációja is, akik a fenti kategóriákba nem sorolhatók be és igénybe vennék az oltást. Addig is szükséges regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Frissítés: A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) utasításának megfelelően átmenetileg lassul az első körös COVID-19 elleni vakcináció üteme a Semmelweis Egyetemen, mert a következő hetekben kevesebb Pfizer-BioNTech koronavírus-oltóanyag érkezik Európába.  A második körös oltások a megfelelő rendben zajlanak, illetve azon Semmelweis Polgároknak, akik felkerültek a várólistára, nem kell ismét jelentkezniük, azonnal behívják őket az oltópontra, amint megfelelő számú oltóanyag áll rendelkezésre. 

A Semmelweis Egyetemen dolgozó orvosok mintegy 91, míg a szakdolgozók 82 százaléka védett, vagyis megkapta a védőoltást, vagy 3 hónapnál nem régebben esett át a COVID-19 fertőzésen.

Mivel a Comirnaty névre hallgató oltóanyag liposzómában mRNS-t tartalmaz, nem a vírust, vagy annak legyengített, elölt változatát, így nem okozhat COVID-19-betegséget. Ugyanakkor a vakcinákról a korábbi tapasztalatok alapján általánosságban elmondható, hogy hosszabb távú védettséget adnak, mintha valaki átesik a fertőzésen.