Semmelweis Hőse kitüntetést adott át a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársainak a pandémia alatt tanúsított áldozatkész helytállásuk elismeréséül dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Pavlik Lívia kancellár és dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes. A klinika előadótermében, november 15-én megtartott eseményen 98 munkatárs vehetett át oklevelet és emlékplakettet.

A koronavírus-járvány hazai megjelenésekor rengeteg kérdés volt bennünk, de az teljesen egyértelmű volt, hogy a Semmelweis Egyetemnek a fertőzés elleni harc élére kell állnia. A Városmajori Klinika pedig – egyetemünk zászlóshajójaként – egy emberként állt bele a COVID-ellátásba, oroszlánrészt vállalva a feladatokban – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Merkely Béla rektor.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója kifejtette, a koronavírusos betegek részben a súlyos légzési elégtelenség, részben egyéb kardiovaszkuláris betegségük miatt kerültek a klinikára. A járvány alatt is folytatták a kardiológiai ellátást, továbbá a klinika a COVID-ECMO kezelések hazai bástyájává vált, az intenzív terápiás osztálynak pedig egy új betegségcsoporttal kellett szembenéznie. Jelentős szerepet vállaltak a H-UNCOVER vizsgálat lebonyolításában, majd később a védőoltások beadásában is – mutatott rá a rektor.

Dr. Merkely Béla hangsúlyozta, hogy a kihívások ellenére a Semmelweis Egyetem és a Városmajori Klinika nemcsak helyt állt, de egyenesen előrelépett. A US News 2023-as szakterületi rangsorában kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer kategóriában világszinten ma már a 43. helyen áll – emlékeztetett, kiemelve, hogy mindez a felelősségteljes, áldozatkész Semmelweis Polgárok teljesítményének köszönhető. „A Semmelweis család és a Városmajori család tagjai vészterhes időkben is követték hivatásukat, helyt álltak a bajban, képviselték egyetemüket, kiálltak embertársaik mellett. Védték az életet és szolgálták a hazájukat” – fogalmazott.

A rektor kiemelte a csapatmunka fontosságát az eredményes gyógyításban, és megköszönte a most díjazottak felelősségteljes, áldozatkész munkáját: „Mindegy, hogy mely területen és munkakörben dolgoznak, közvetve vagy közvetlenül mind ugyanahhoz a célhoz járultak hozzá: hogy kevesebb legyen a fertőzött, és minél több legyen a gyógyult, újra egészséges ember. Tették mindezt intézményünket képviselve, annak hírnevét öregbítve” – mondta el.

Ezt követően dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Pavlik Lívia kancellár és dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes adta át a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika 98 dolgozójának a Semmelweis Hőse oklevelet és emlékplakettet.

A díjazottak névsora ide kattintva olvasható. (pdf)

Pogrányi Péter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.