Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. december 01.
468884 Összes oltás

Gyakran Ismételt Kérdések a Szakambulanciára való bejelentkezésről

 

Az alábbiakban olyan kérdések találhatók, amelyeket gyakran tesznek fel a hozzánk ellátásra jelentkező személyek. A lista nem tér ki minden lehetséges területre, de próbál Önnek segíteni abban, hogy az általánosan felmerülő kérdésekben könnyedén válaszhoz jusson.  

Milyen problémával fordulhatok Önökhöz?

Szakambulanciánk profiljába elsősorban a szorongásos zavarok, ezen belül önértékelési zavarok, szociális szorongás, traumák, poszttraumás betegségek, pánik, depresszió, evészavarok és bizonyos pszichoszomatikus betegségek ezen belül fejfájások és a funkcionális meddőség egyéni pszichoterápiája tartozik. Emellett öngyilkossági kísérletet elkövetett depressziós személyek számára problémamegoldó készségek fejlesztését segítő tréninget tartunk, amely bizonyítottan hatékony, hazánkban, egyenlőre csak nálunk elérhető. 

Profilunkról bővebben itt olvashat. Akut krízisek, öngyilkossági veszélyállapot ellátását nem vállaljuk a pszichoterápiás ellátás tervezett jellege miatt. Ilyen esetben, hívja a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot (116-123) vagy a területileg illetékes pszichiátriai osztályhoz vagy pszichiátriai gondozóhoz forduljon.

 
Az ifightdepression.com az enyhe, vagy középsúlyos depressziós pácienseket szeretné támogatni egy internet alapú, szakember által irányított önsegítő eszközzel. A tüneteken és intő jeleken végighaladva megmutatjuk, hogyan ismerheti fel, hogyan kaphat segítséget és hogyan támogathat egy családtagot, vagy barátot a depresszióval való megküzdésben.
 

 
Hogyan tudok jelentkezni Önökhöz?
 
Első időpontot a titkársági telefonszámon tud kérni (459-1493). Első alkalommal egy felmérő beszélgetés történik, amely alapján eldől, hogy tudjuk-e vállalni a pszichoterápiás kezelését. Mindenképpen szükséges a telefonos egyeztetés, email-ben történő jelentkezést nem tudunk fogadni.  
 
Milyen hosszú a várólista?
 
Legfeljebb 60 napot kell várni az első időpontra.  
 
Hogyan tudom lemondani az időpontot?
 
Az időpont lemondása telefonon keresztül történhet. Ebben az esetben ismét várólistára kerül, és a következő üres időpontot tudja megkapni.  
 
Mi történik az első találkozáskor?
 
Az első találkozás két részből áll. Először egy kérdőívcsomagot kell kitölteni, majd egy kb. 50 perces beszélgetés során felmérjük az állapotát. Az első találkozás mintegy két órát vesz igénybe.  
 
Miért szükséges a tesztek kitöltése, nem elég ha elmondom, hogy mi a problémám?
 
A beszélgetés önmagában nem elegendő. A pszichés állapot alapos felméréséhez ma már hozzátartozik objektív mérőeszközök használata is. Olyan ez, mint az orvossal való találkozáskor a laborvizsgálatok. Amennyiben pszichoterápiás ellátásra kerül sor, annak során az állapotváltozás követése érdekében szintén kérdőívek kitöltése lesz szükséges.  
 
Hazavihetem a teszteket?
 
Nem, a teszteket helyben kell kitölteni.  
 
Készüljek-e valamivel az első találkozásra?
 
Az első találkozásra el kell hozni a szakorvosi beutalót, a TAJ kártyát, valamint amennyiben rendelkezik ilyennel, a korábbi kezeléséről szóló egészségügyi dokumentációt.
 
Szükséges-e beutaló?
 
Igen, a Szakambulancián való első találkozás feltétele a szakorvosi beutaló.  
 
Mitől függ, hogy kezdődik-e pszichoterápia?
 
Az hogy pszichoterápiás kezelését tudjuk-e vállalni, függ a problémája jellegétől és súlyosságától, valamint attól, hogy a személy alkalmas-e pszichoterápiára. Önismereti célú pszichoterápiát nem tudunk vállalni.  
 
Gyermekekkel is foglalkoznak?
 
Szakambulanciánk serdülőrendelésnek is helyet biztosít, amelyre a jelentkezés a felnőtt rendelésekkel megegyezik. A várólista hosszúsága ebben az esetben a felnőttétől eltérő lehet.
 
Mitől függ, hogy ki lesz a pszichológusom?
 
Forgórendszerben működünk, a betegség jellegétől és a szakemberek aktuális kapacitásától függően kerülnek elosztásra a betegek.  
 
Van-e lehetőség gyógyszerfelírásra?
 
Szakambulanciánkon pszichoterapeuták, klinikai szakpszichológusok és pszichológusok dolgoznak, így gyógyszerfelírásra lehetőség nincs. Ilyen ügyben a területileg illetékes pszichiátriai gondozót keresse fel.  
 
Jelentkezhetek-e a Szakambulanciára, ha jelenleg pszichoterápiás kezelés alatt állok?
 
A pszichoterápia alapfeltétele egy bizalomteljes, személyes kapcsolat, amit veszélyeztet, ha párhuzamosan két helyre jár. Ezért a szakmai alapelvek közé tartozik, hogy egyszerre csak egy pszichoterápiás kezelésben lehet részt venni.  Szakmai irányelv, hogy a páciens legutolsó pszichoterápiás kezelésének lezárását követően leghamarabb 6 hónap múlva kerülhet ismét terápiába. Azon páciensek pedig, akik az első interjú alkalmával is még pszichoterápiában vannak, nem részesülhetnek Tanszékünkön pszichoterápiás ellátásban (majd csak az adott terápia lezárását követően 6 hónappal).