A Kerpel-Fronius Tehetséggondozó Program online nyílt napjának programja 2021. január 15-16.

A program regisztráció köteles. Az interaktív kérdésfeltevési lehetőséget biztosító felületre (Zoom) az első 300 regisztrálónak lesz lehetősége bekapcsolódni, a további regisztrálók élő közvetítésben (stream) követhetik az eseményt, kérdéseiket pedig a regisztrációkor előre beküldhetik.

2021. január 15. péntek

11:45 – 12:00 Rektori köszöntő és az egyetem bemutatása
A Semmelweis Egyetem Online Nyílt Napjának nyitányában dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszönti az érdeklődőket.
12:00 – 12:10 Bemutatkozik a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program 
Dr. Fekete György a Kerpel-Fronius Tehetséggondozó program elnökének köszöntője
12:10 – 12:20 A kutatás szerepe a gyógyításban (I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
Becslések szerint az ember maximális élethossza 130 év, és ennek a határnak az egyik legfőbb oka, hogy a vese működése ekkora még a teljesen egészséges emberekben is megszűnne. A népbetegségek (pl.: cukorbetegség) a veseműködés romlását jelentősen felgyorsítják, melynek következtében a világ lakosságának körülbelül 10 százaléka krónikus vesebeteg. Kutatásaink célja olyan hatóanyagok azonosítása melyek segíthetik ezen betegek terápiáját. Előadásunk pedig betekintést nyújt abba, hogy hogyan jut el egy újonnan felfedezett hatóanyag a kémcsőtől a betegágyig.
12:20 – 12:30 A daganatos megbetegedések diagnosztikája (I. Sz. Patológiai kísérleti és Rákkutató Intézet)
A bemutatón részt vevő diákok betekintést nyerhetnek a daganatos betegségek korszerű diagnosztikájába. A bemutatott tevékenység magában foglalja a betétegekből eltávolított szövetek vizsgálatát hagyományos mikroszkópos eljárásoktól egészen a legkorszerűbb genetikai vizsgálatokig. A program célja, hogy az érdeklődők megismerkedjenek azzal, hogy a hagyományos és korszerű patológiai eljárások miképp járulnak hozzá a daganatos betegségek diagnózisához és kezelési stratégiájuk megtervezéséhez.
12:30 – 12:40 A nanovilág vonzásában, avagy lehet egy nanotechnológia csodás is? (Nanokémiai Kutatócsoport )
Érdekel hogyan néz ki egy kutató labor belülről? Nem volt még alkalmad besétálni egy ilyen helyre? Most itt a lehetőség, hogy csatlakoz hozzánk egy virtuális sétára, ahol bemutatjuk magunkat, kutatásainkat és a kulisszák mögé is beleshettek. Várunk szeretettel egy lábat nem koptató nanosétára.
12:40 – 12:50 Kutatás a fogak körül/A zománcképződéstől a mikróbái (Orálbiológiai Tanszék)
A fogzománc az emberi szervezet legkeményebb szövete, mely majdhogynem kizárólag szervetlen hidroxilapatit kristályokból épül fel. Ez a nagy rendezettségű struktúra rendkívül bonyolult módon jön létre, melynek részletei máig tisztázatlanok. Bizonyos baktériumok ugyanakkor lebontják a fogzománcot, mivel sav-termelésük révén csökkentik a szájüregi pH-t. Így jön létre a fogszuvasodás. A Tanszéken mind a felépülési, mind a lebontási
folyamatokat vizsgáljuk. 
13:00 – 13:10 Utazás a koponyám körül (Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet)
Mit tanulhatunk az idegsejtektől? Miért érdemes az agyműködést tanulmányozni? Milyen újfajta terápiás megközelítések várhatóak az agykutatás legújabb eredményei alapján? Létezik-e a gyógyítás mellett más terület is, amelyre különleges hatással lehetnek az agykutatások eredményei?
13:10 – 13:20 A Magatartástudományi Intézet előadása
Míg a legtöbb elméleti tárgy azt igyekszik minél pontosabban körüljárni, hogyan is működik az emberi test (vagyis a „hardver”), a magatartástudományok azzal foglalkoznak, milyen „szoftverek” futnak ebben a hardverben? Hogyan működik az emberi viselkedés, milyen rugóra járnak az érzelmek, hogyan határozza meg a „hálózat” (más emberek) a hardver és a szoftver működését? Hogyan lehet új szoftvereket telepíteni (tanuláselmélet), és hogyan lehet javítani azon, ha a szoftverek nem futnak rendesen (pszichoterápia).
13:20 – 13:30 Az Anatómiai Múzeum Világa
13:30 – 13:40 Bennünk élő vadvilág (Mikrobiológiai Intézet)
Különböző mikrobákkal ismerkedhetsz meg és azok jótékony vagy káros szerepéről. Egy-két kórokozó is terítékre kerül, valamint az Orvosi Mikrobiológiai Intézet szerepe a gyógyításban és az oktatásban. Várunk szeretttel egy előadásra ami a bennünk élő „állatkertet” mutatja be. Dr. Ghidán Ágoston
13:40 – 14:00 Ebédszünet
14:00 – 14:10 Mi van benne és mennyi? (Gyógyszerészeti Kémiai Intézet)
Gyógyszerhatóanyagok analitikai vizsgálata”Genetika? Agykutatás? Betegségek vagy a viselkedés kutatása? Mesterséges intelligencia? Ha bármelyik témakör felkeltette az érdeklődésed, jó helyen jársz, mert a Gyógyszerhatástani Intézetben mindegyikkel foglalkozunk. Kutatásaink során a bioinformatika eszközeit alkalmazva vizsgáljuk olyan gyakori betegségek hátterét, mint a depresszió és a migrénes fejfájás. 
14:10 – 14:20 A Transzlációs Medicina Intézet bemutatása
A transzlációs medicina szellemében folytatja kutatásait olyan élettani és kórélettani jelenségek megismerését tűzve ki célul, melyek közvetlen kapcsolatba hozhatók egyes betegségek kialakulásával, súlyosbodásával és gyógyulásával.
14:20 – 14:30 A Szemészeti Klinika bemutatkozása
Az előadásban bemutatjuk a szemészetet, mint az orvostudomány egy igen innovatív területét. Az állandóan fejlődő biológiai és technikai eszközök megjelenése a szemészeti diagnosztikában és terápiában dinamikusan bővülő lehetőséget kínál a szűrővizsgálatoktól kezdve a gyógyításon át a tudományos kutatásokig. A szembetegségek vizsgálata, gyógyítása terén klinikánkon is alkalmazott jelenkori , illetve jövőbeli lehetőségekből hallhatunk összefoglalót.
14:30 – 14:40 A Bőrgyógyászati Klinika bemutatása
Bemutatjuk a leggyakoribb bőrbetegségeket, valamint a bőrgyógyászat egyik ágát
14:40 – 14:50 A molekuláktól az élő szervezetig (Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet)
Az Intézet oktatási feladata az Orvostudományi és más karok képzésébe illeszkedő fizikai, biofizikai, statisztikai, informatikai és képalkotási tudás átadása. A kutatási tevékenység a molekuláris és celluláris biofizika, a nanobiotechnológia, az in vivo képalkotás és a sugárbiofizika területeit érinti. A kutatásokat modern műszerpark és módszertani paletta segíti, amely lehetővé teszi, hogy tudományos kérdéseket az egyedi molekulák szintjétől egészen az élő szervezet szintjéig meg lehessen válaszolni.
15:00 – 15:20 A Pető András Kar bemutatkozása
Életre szóló élményt kap a konduktori hivatástól az, aki szívvel-lélekkel tud konduktorként dolgozni. Sok örömet és kihívást is tartogató nyolc féléves BA képzés végére a hallgatók birtokában lesznek mindazoknak az ismereteknek és képességeknek, melyek lehetővé teszik, hogy gyermek- és felnőttkorú központi vagy szerzett idegrendszeri sérüléssel élőket neveljenek.
15:20 – 15:40 Világjárványok – mi okozza őket? Betegség-magyarázó modellek az orvosi antropológiában (Magatartástudományi Intézet)
Vajon mi okozza a világjárványokat? Isten büntetése, a természet válasza életmódunkra, figyelmeztetés, emberi tevékenység vagy biológiai szükségszerűség? Az előadás a nagy világjárványok – mint például kolera, tífusz, pestis, spanyolnátha, és a Covid-19 – világába nyújt orvosi antropológiai betekintést, történetükön keresztül mutatja be, hogyan változott az emberek megítélése a járványok kialakulásának okaival kapcsolatban. 
15:40 – 16:00 Tanulási technikák, avagy többre vagy képes, mint gondolnád! (Magatartástudományi Intézet)
A prezentáció tanulássegítő, memóriabővítő módszerek bemutatása segítségével kívánja lerombolni azt a tévhitet, mely szerint a tanulás feltétlenül nehéz, fáradságos munka. A PQRST módszer és az elmetérképezés (MindMapping) mellett megtanít arra, miként lehet sok elemből álló listákat és számokat könnyen megjegyezni, illetve rávilágít arra is, hogyan lehet kb. 7 perc alatt mintegy 4 órát pihenni.
16:00 – 16:40 Egyetemi élet kerpeles szemmel
A Kerpel-Fronius Tehetséggondozó program hallgatói bemutatják a Kerpel programban való eddigi tapasztalataikat, a mentor diák viszony előnyeiről. Beszámolnak a Kerpel programok által nyújtott számos lehetőségről ösztöndíjakról, közösségi életről. A Kerpel program a tudományos munkán kívül teret ad tehetségük dimenzióinak bemutatására több tehetségterületen, mint a zene, tánc, képzőművészet és még jó néhány területen.

 

2021. január 16. szombat

9:00 – 09:10 A II. sz Gyermekgyógyászati Klinika bemutatkozása
A Tűzoltó utcai Gyermekklinika idén ünnepli megalakulásának 135 éves jubileumát. Itt a beteg gyermekek érdekében történik minden. Orvosaink, nővéreink és valamennyi dolgozónk szakmai és emberi elkötelezettsége határainkon túl is elismert. Célunk az, hogy a tudományos, gyógyító és oktatói munkánk során a csecsemő – és gyermekgyógyászat minden területén a személyre szabott, leghatékonyabb gyógykezeléseket alkalmazzuk és fejlesszük tovább betegeink gyógyulása érdekében.
9:10 – 09:20 Az Igazságügyi Orvostani Intézet bemutatkozása

A tudomány segítségével a bűnözők nyomában, avagy az ördög a részletekben rejlik. A magyar Dr. Csont rövid stand up-ja az igazságügyi orvostanról leendő orvosok számára

9:20 – 09:30 A Gyógyszerhatástani Intézet bemutatkozása
Genetika? Agykutatás? Betegségek vagy a viselkedés kutatása? Mesterséges intelligencia? Ha bármelyik témakör felkeltette az érdeklődésed, jó helyen jársz, mert a Gyógyszerhatástani Intézetben mindegyikkel foglalkozunk. Kutatásaink során a bioinformatika eszközeit alkalmazva vizsgáljuk olyan gyakori betegségek hátterét, mint a depresszió és a migrénes fejfájás. 
9:30 – 10:30 Az I. Sz. Sebészeti és Gasztroenterológiai Klinika bemutatkozása
A program keretein belül bemutatásra kerül a sebészet elmúlt 150 évének történelme, mely rávilágít arra, egyben felhívja figyelmünket a jövőben rejlő lehetőségekre.Egyszerű, könnyen érthető esetismertetések kapcsán szeretnénk megszerettetni a sebészetet a hallgatósággal, illetve állatkísérletes eredmények bemutatásán keresztül megismerhetik a transzlációs medicina felépítését, helyét az orvostudományban. Minden jelentkezőt szeretettel várunk.Dr. Szíjártó Attila
10:45 – 11:00 Természetes hatóanyagok modern kutatási irányai (Farmakognóziai Intézet)
A kézenfekvő forrásokon túl, hol találhatunk még új, reménybeli természetes vegyületeket, amelyekből később gyógyszerek lehetnek? Milyen módszerekkel találhatjuk meg az új lehetséges molekulák hatáspontjait? Ha foglalkoztat a kérdés, hogyan jutunk el a természetes forrásoktól a gyógyszermolekulákig, tarts velünk!
11:00 – 11:10 A II. Sz. Patológia Intézet bemutatása
Ahol a rutin patológiai diagnosztika (kórboncolás, szövettan, citológia, molekuláris patológia) találkozik a medikus oktatással, szakorvos továbbképzéssel, kutatással és innovációval. Digitális patológia, „machine learning”, „big data” analízis, molekuláris onkológia, prognosztikus és prediktív faktorok meghatározása. 
11:10 – 11:20 Barangolás a FOK-on, a műanyag fogtól a betegig (Propedeutikai Tanszék)
Virtuális sétára várunk a Propedeutikai Tanlaborba, ahol betekintést nyerhettek a másod- és harmadéves fogorvostan-hallgatók életébe. Megmutatjuk, hogyan tanulnak meg fúrni, lenyomatot venni vagy fogsort készíteni, mielőtt a klinikákon valódi pácienseket kezelnének. Fantomfejekkel, műanyag fogakkal és rengeteg érdekes műszerrel várunk titeket. 
11:20 – 11:30 Kardiovaszkuláris képalkotás – Tudd meg mi van a szívedben! (Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika)
A szív- és érrendszeri betegségek diagnosztikájában fontos szerepe van a legmodernebb CT technológiának, melynek segítségével a teljes szívet egyetlen szívdobbanás alatt képesek vagyunk leképezni. Ezen technika lehetőséget ad arra, hogy betekintsünk a legkisebb szívkoszorúerekbe, és azonosítsuk a későbbiekben potenciálisan szívinfarktust okozó érfali eltéréseket, szűkületeket. Az előadás rövid betekintést nyújt a CT által nyújtott lehetőségek széles tárházába.
11:30 – 11:40 A képalkotó technikáé a jövő!
Itt együtt van a biológia, (atom)fizika, a teljes medicina-informatikai háttérrel. Bemutatjuk a radiológiai képalkotások fajtáit, célját, kihagyhatatlan, központi szerepét a klinikai diagnosztikában, valamint a ma már egyre szokványosabb, a mindennapok diagnosztikájában élre törő AI jelen és jövőbeli lehetőségeit. Nem feledkezve meg az Semmelweis Egyetemen egyre magasabb képzésben részesülő kreatív, informatikai műveltségű operátorokról.
11:40 – 11:45 Az Egészségtudományi Kar bemutatkozása
A Klinikai szimuláció c. tantárgy gyakorlati tantermének bemutatása
11:45 – 12:15 Dr. Google rendel: egészséggel kapcsolatos digitális lehetőségek és veszélyek (Magatartástudományi Intézet)
Hol és hogyan találhatunk hiteles választ az egészségügyi kérdéseinkre az interneten és a közösségi médiában? A világhálón hatalmas mennyiségű, egészséggel kapcsolatos információ érhető el, azonban a mennyiség komoly minőségi kérdéseket is felvet. A közösségi média nagyon hasznos egészségfejlesztő eszköz lehet: olyan fórum, ahol csak Magyarországon hatmillió ember érhető el megfelelő üzenettel. Ugyanakkor beszélnünk kell az „erő sötét oldaláról”, például az „infodémia” jelenségéről is, amely a COVID-19 járvány kapcsán – a pandémia mintájára – sokat használt kifejezéssé vált, és a hamis információk gyors és széleskörű terjedésére utal.
12:15 – 13:00 Ebédszünet
13:00 – 13:20

Kapunyitási krízis és kapcsolódó zavarok (Magatartástudományi Intézet)
Minden ember életében vannak olyan különleges életszakaszok, amelyek lelki fejlődésünket meghatározzák és hasonló problémákkal, megoldandó feladatokkal találkozunk. Egyre későbbre tolódott a serdülőkor és a felnőtté válás közötti időszak a hosszú ideig tartó felsőoktatási tanulmányok miatt fennálló jellegzetességek miatt. Sokunk fejében kavarognak ugyanazok a felnőtt identitásunkat meghatározó kérdések: „milyen szakmát válasszak? Hol kezdjek el dolgozni? Szeretnék -e tartós párkapcsolatot, vagy családot csak később szeretnék alapítani? Fogok-e tudni saját lakásban élni? Mikor fogom tudni eltartani magam?” Hogyan tudunk megküzdeni ezzel a helyzettel, az elénk táruló lehetőségek reménnyel vagy inkább szorongással töltenek el bennünket? Mi történik akkor, ha ebben a sérülékeny időszakban más váratlan krízisek is érnek bennünket? Hogyan tudom felismerni a depresszió, szorongás jeleit? Mit tehetek, ha a környezetemben valaki bajba került? 

13:20 – 14:00

Virtuális tárlatvezetés (Anatómiai Múzeum)
KORHATÁR: 16 ÉV!
Az Anatómiai Múzeum az 1896-98. között épült anatómiai intézmény saját állandó kiállítása, amelyet úgy a Semmelweis Egyetem hallgatói, mint külső érdeklődők rendszeresen látogatnak. A kiállításon az épület születését évtizedekkel megelőzően keletkezett preparátumok is láthatók, többek között Lenhossék József és Mihálkovics Géza professzorok munkái. A gyűjtemény különlegességei közé tartozik Davida Leó központi idegrendszeri készítménye, mely az 1900-as párizsi világkiállításon ezüstérmet nyert. Az érdeklődők számára most egy virtuális tárlatvezetés alkalmával betekintést engedünk az Anatómiai Múzeum világába.

14:00 – 15:00 Egyetemi élet kerpeles szemmel
A Kerpel-Fronius Tehetséggondozó program hallgatói bemutatják a Kerpel programban való eddigi tapasztalataikat, a mentor diák viszony előnyeiről. Beszámolnak a Kerpel programok által nyújtott számos lehetőségről ösztöndíjakról, közösségi életről. A Kerpel program a tudományos munkán kívül teret ad tehetségük dimenzióinak bemutatására több tehetségterületen, mint a zene, tánc, képzőművészet és még jó néhány területen.