A tatai Eötvös József Gimnáziumot 2008-ban választotta partneriskolájává a Semmelweis Egyetem. Azóta évente két alkalommal egy-egy diákcsoport látogat el az egyetem által szervezett programokra. Az a szerencse ért bennünket, hogy mi is részt vehettünk a SOTE novemberi Tehetségnapján.

Izgalommal szálltunk vonatra, és alig vártuk, hogy megláthassuk sokunk reményeinek, álmainak helyszínét, a SOTE főépületét. A modern üvegpalotába csak szigorú biztonsági őr engedélyével léphettünk be.

Kicsit megszeppentünk a sok idegen vagy épp szaknyelven beszélő hallgató között, de szerencsére nem kellett sokáig várakozni, kezdődtek a programok! Kisebb csoportokban indultunk felfedezni az egyetem intézményeit. Diáktársaimmal a következő intézményekbe jutottunk el: Transzplantációs Klinika, Szemészeti Klinika, Biofizikai Intézet, Gyermekklinika, Élettani Intézet, Anatómiai Múzeum, Orálbiológia Tanszék, OMSZ központ és Igazságügyi Orvostani Intézet. Az intézmények bemutatása mindannyiunknak nagyon tetszett, kedvesen fogadtak bennünket.

Az intézménylátogatás után a főépület Hevesy-előadótermében igazi egyetemisták módjára hallgathattuk meg dr. Magyar Lóránt igazságügyi-orvosszakértő Dr. Csont című fantasztikus előadását. Sok nevetés és ámulás közben megtudtuk, hogy miről árulkodnak a csontmaradványok, s hogyan segíti a szakértő a nyomozásokat.

Ezután a DNS analízis rejtelmeibe vezetett be bennünket dr. Bedi Krisztina. Meglepődtünk a módszer hatékonyságán, hisz akár egy joghurtban maradt nyálminta is elég lehet a személyazonosításhoz. Az előadás végén egy könyörtelen tesztet kaptunk, ahol egy kérdésre mindössze 30 másodperc alatt kellett válaszolni. Na igen, most már átérezhetjük az egyetemi hangulatot! Természetesen ez nem szegte kedvünket, és végül kicsit fáradtan, de boldogan, elégedetten vonatoztunk haza Tatára.
Mindannyian nagyon hasznosnak és érdekesnek tartottuk a programokat – köszönet érte a szervezőknek!
Biztosak vagyunk abban, hogy a SOTE az idén is első helyek között szerepel az Eötvös-diákok jelentkezési lapján – bennünket meggyőztek!

Köszönettel: Annoh Jennifer, Borsó Dóra
Eötvös József Gimnázium, Tata
Tata, 2011. november 18.