A Föld órája többnyire minden évben március utolsó szombatján (vagy az azt megelőző szombaton, ha Nagyszombatra esne) kerül megrendezésre, ami egy izgalmas és meglehetősen látványos kezdeményezés a környezet tehermentesítése érdekében. De miről is szól pontosan?

A Föld órája nem másról szól, mint hogy egy órára lekapcsolják a résztvevők a világítást, ezzel demonstrálva a fenntartható életmód, a természet megóvásának és diverzitásának fontosságát. A kezdeményezés ötletgazdája a World Wide Fund for Nature (WWF), akik 2006 óta töretlenül hirdetik a környezettudatosság jegyében. Az első évben Sydney-ből indult a mozgalom, mely eredményeképp egy évvel később már 10,2 %-kal csökkent városi szinten a fogyasztás kizárólag ez alatt az egy óra alatt. Ilyenkor mind egyéni, mint társadalmi szinten a cél, hogy 20:30 és 21:30 között mindenki olyan tevékenységet végezzen, mely a túlfogyasztás és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet szimbolizálja. Ide tartozik az otthoni lámpák lekapcsolásától, az elektromos készülékek üzemen kívül helyezésén át a városok díszkivilágításának szüneteltetéséig minden olyan egyéni vagy csoportos vállalás, mely egy lépéssel közelebb visz minket az élhető jövőhöz. Magyarország 2008-ban csatlakozott a Föld órájához, idén pedig már szinte a legtöbb nagyváros részese a rendezvénynek.

2011 óta egy felhívással is kiegészült az akció: a WWF arra kérte a lakosságot, hogy minden évben a Föld óráján a fogyasztás csökkentése mellett tegyünk magunknak egy 365 napra szóló fogadalmat, mellyel a klímaváltozás sebességét igyekszünk lassítani. Hazánkban minden évben előrukkolnak a szervezők egy, az eseményhez kapcsolódó törekvéssel, ilyen volt például 10 éve az időpontot megelőző egy hétben a gyertyák gyűjtése, melyből megalakult a Föld gyertyája, de emellett egyéb környezetbarát programokkal is kiegészül, mint a faültetés, húsmentes nap, víztisztítás, vagy akár a Budapest környéki szervezett séták – szerencsére a kezdeményezések listája végeláthatatlan. A motiváció felkeltése végett itthon a városok ezen a napon elindulhatnak a Föld Órája Fővárosa címért, melyet minden évben a legtöbb résztvevővel rendelkező város érdemelhet ki.

A szervezők állásfoglalása szerint ez az egy óra a megpihenésről is szól, az idei mottó is ezt tükrözi az ,,Adj egy órát a Földnek!” mondattal. A hivatalos honlapjukon számos ötletet, szervezett programot találhattok, mellyel a számotokra szimpatikus aspektusból tehettek valamit a bolygónkért. Te idén mivel fogod eltölteni ezt a 60 percet március 23-án?