A „Biotechnológia” tárgy oktatásának célja, hogy a hallgató megismerje a biotechnológia alapjait: a biotechnológiai alapműveleteket, a bioreaktorok működését; enzimekre épülő ipari technológiák alapjait. Cél továbbá, hogy az általános ismereteken kívül gyakorlati példákon keresztül is betekintést nyújtson a biotechnológia alkalmazásának különböző területeire.
Elméleti órák tematikája
- Biokémiai, sejttani, mikrobiológiai vonatkozások (makromolekulák, folyamatok, reakciók, sejt alkotók, organellumok, élőlények felosztása, mikrobiológiai módszerek)
- Biotechnológia definíciója, felosztása. Biotechnológia története, fejlődése
- Fermentáció, befolyásoló tényezők (tápoldatok, tápanyagigény, energiaforrás), matematikai modellek
- Biotechnológiai műveletek: szaporodás, mikróbák tenyésztési módszerei
- Biotechnológiai műveletek: levegőztetés, keverés
- Biotechnológiai műveletek: sterilezés, feltárás
- Bioreaktorok
- Enzimek: alapfogalmak, felépítés, tulajdonságok, nevezéktan, enzimek csoportjai, , enzimaktivitás, enzimkinetika (Michaelis-Menten, Briggs-Haldane)
- Enzim reakciók szabályozása: inhibíció/aktiváció, aktivitást befolyásoló tényezők
- Heterogén fázisú enzim reakciók, enzim rögzítési módszerek, a rögzített rendszerek kinetikája. Enzimek felhasználása
- Biotechnológiai alkalmazások: antibiotikumok, szteroidok, vakcinák, aminosavak, peptidek
- Biotechnológiai alkalmazások: rekombináns fehérjék, monoklonális antitestek, szerves savak származékai, glicerin származékok
- Biotechnológiai alkalmazások a gyakorlatban I.
- Biotechnológiai alkalmazások a gyakorlatban II.