A hatóanyag a gyógyszerkészítmények lényegi összetevője, ugyanakkor az adagolási forma az, amely tartalmát hatóanyag-felszabadító rendszerként hordozza és működteti, azaz a hatás helyére célba juttatja. A hatóanyag mellett korszerű segédanyagokból álló, megfelelő felépítésű gyógyszerforma egyben hatóanyag-felszabadító rendszer is, amely innovatív technológiai megoldások révén képes növelni a hatékonyságot és/vagy csökkenteni a mellékhatásokat. A gyógyszerformával szembeni elvárás a megfelelő hatóanyagszint, hatáskezdet és hatástartam biztosítása, azonban továbbá kihívást jelentenek a különleges szempontok egyes betegcsoportok (pl. idősebbek vagy gyermekek), és egyes betegségben (pl. nyelési nehézség, mentális vagy fizikai kórképek) szenvedők esetén. A hatóanyag-felszabadítás szabályozása megengedi az adagok gyakoriságának ritkítását, kedvezőbb adagolási rend bevezetését, amely javítja a beteg együttműködési készségét, így a kezelés eredményességét. A hatóanyag-felszabadító rendszerként működő különleges szerkezetű és tulajdonságú gyógyszerformák a terápia sikerének fontos előfeltételei, valamint az egyénre szabott, betegközpontú gyógyszeres kezelés fontos eszközei.

Tematika:

 1. A gyógyszer szervezetbe juttatásának lehetőségei, a hatékonyság és tolerálhatóság biogyógyszerészeti vonatkozásai, biofarmáciai osztályozási rendszer
 2. Betegközpontú adagolási formák, együttműködés és terápiahűség.
 3. A hatóanyag-felszabadítás jelentősége, vizsgálata, modellezése, farmakokinetikai optimalizálás. Generikus és innovatív technológiájú készítmények.
 4. Módosított hatóanyag-leadás, a biohasznosíthatóság és felszívódás növelésének lehetőségei. Helyspecifikus és célzott hatóanyag-felszabadítás.
 5. A gyógyszerformák csoportosítása szerkezeti felépítés és alkalmazási mód szerint, szerkezet és tulajdonság összefüggései.
 6. A gyógyszerformulálás alapjai, ható és segédanyagok. Oldhatóság, polimorfia, kristályos-amorf állapot, Biokompatibilitás, biopolimerek.
 7. Szilárd gyógyszerformák, per os készítmények.
 8. Parenterális készítmények.
 9. Inhalációs készítmények és adagolórendszerek.
 10. Dermális és transzdermális készítmények.
 11. Terápiás rendszerek, implantátumok.
 12. Nanogyógyszerek, nano- és molekuláris gyógyszertechnológia.
 13. Biomérnöki hatóanyagleadó rendszerek, „mikrofabrikálás”, mikrochipek.
 14. Sebkezelő rendszerek, sztentek, fogászati anyagok, mesterséges szövetek és szervek.