Szeptember 25. és október 26. között iskolánk  12.C osztályos tanulói közöl 10 fő utazhatott Olaszországba Erasmus+ mobilitás keretén belül az Európai Unió támogatásával. Az Avezzanoban töltött 33 napban rengeteg élmény, színes program várta diákjainkat. A napi iskolalátogatások alkalmával ismerkedtek meg az olasz oktatási rendszerrel, illetve kapcsolódtak be az olasz diákok mindennapjaiba.

A mobilitásra a 12. évfolyam két tanítási nyelvű osztályából utaztak ki a tanulók, akik már rendelkeznek megfelelő nyelvismerettel ahhoz, hogy egy interkulturális környezetben saját komfortzónájukból kiszakítva hosszabb időtartamon keresztül ténylegesen profitálni tudtak a fogadópartner által kínált programokból. A nyelvtanulási és interkulturális tanulási élményszerzés mellett a megszerzett tudást idegennyelvű tanórákon, emelt szintű nyelvi érettségi vizsgán tudják kamatoztatni. Bízunk benne, hogy a mobilitáson szerzett tapasztalat hasznos lesz számukra a munkaerőpiacon.

Következzen néhány gondolat tanulóink beszámolóiból:
“ A tanulás fogalmát maximálisan kimerítette ez az egy hónapos program. Lehetőségem nyílt a középiskolai intézményen belül a tanárokkal, valamint a diákokkal angol nyelven kommunikálni, ezzel a különböző élethelyzetekben lévő idegennyelvi beszédkészségem fejlesztését, korrigálását véghez vinni. Mindezeken felül még olasz nyelvi órákat is szerveztek nekünk az „A. SERPIERI” mezőgazdasági középiskolában. Tapasztaltam, hogy a két ország kulturális különbségei sokkal másabbak és sok mindenben összehasonlíthatatlanok. Csak, hogy említsek néhányat, a tanárság és a diákság kontaktusának a stílusa, a közlekedéskultúra és az emberek kevésbé zárkózottak.
Tudástáram természetesen bővült, valamint bizonyos dolgokra való rálátásom is – néhány nyelvi kurzusnak köszönhetően -, olasz nyelv, az itthon folytatott biológiai, kémiai tanulmányaimhoz kapcsolódó plusz információkkal gazdagodtam meg.”

“Nagyon élveztem az Olaszországban való kint létet. Úgy érzem, hogy sok mindenben fejlődtem és az ott szerzett emlékeket sosem fogom elfelejteni. Felettébb érdekes volt látni egy teljesen más kultúrát, hogy hogyan élik mindennapjaikat, nap mint nap hallgatni nyelvüket és beilleszkedni az olasz életbe. A kedvenc részem a sok városlátogatás volt, mint például Róma, Pescara, Aielli és Celano. Rettentően emlékezetes volt még a mindennapos sétánk Avezzano-ban, ami közben órákon keresztül csak beszélgettünk és jól szórakoztunk. Szívesen maradtam volna még egy kis ideig és remélem, hogy a jövőben lesz még lehetőség ilyen élményeket szerezni.”

„A legtöbb napunk iskolába járással telt. Minden nap 8:20-ra kellett bejárni és 13:20-ig tartott. Az olaszoknak szombaton is be kellett járniuk az iskolába, de nekünk nem kellett. Az AMFI szervezett nekünk délutáni programokat a többi csoporttal együtt. Spanyolokkal és magyarokkal játszottunk együtt természetesen azért angolul. Én élveztem ezeket a délutáni játékokat. A hétvégéink utazásokkal teltek jártunk Pescaraba és Rómábna is. Mind a két hely nagyon szép volt és sok volt a látnivaló is. Sok új tapasztalattal tértem haza, amelyek itthon is a javamra válnak. Megismertem az olasz kultúrát és mentalitást. Talpraesettebb lettem, sokat tanultam az emberi kommunikációról és a problémamegoldásról.”

„Én személy szerint azt tanultam meg, hogy minden kultúra más és más. El tudtam sajátítani az alap olasz kifejezéseket, mondatokat az ott kint töltött idő alatt és az iskola segítségével. A legfontosabb tapasztalatom, amit szereztem a mobilitás alatt, hogy az életre szóló élményekért cserébe nyitottnak kell lenni.”

„A szakmában elhelyezkedni biztos fogom tudni használni a tudást, amiket most elsajátítottam. Csapatban dolgozni, alkalmazkodni emberekhez/szituációkhoz és idegen környezetben teljesíteni mindenképpen jobban tudok majd. Az idegen nyelvet biztos fogom tudni majd…… Ez egy életre szóló élmény volt…..”

„Megismertem az itteni kultúrát. Tanultam olasz kifejezéseket és ezek egy része meg is maradt a fejemben. Új barátokat szereztem, akikkel tartom a kapcsolatot.”

 

Budapest, 2023. október 30.