Szeptember 11. és 23. között iskolánk egy 11. B és 9 10. c osztályos tanulója utazhatott Olaszországba Erasmus+ mobilitás keretén belül. Az Avezzanoban töltött két hétben rengeteg élmény, színes program várta diákjainkat. Emellett iskolalátogatások alkalmával ismerkedtünk meg az olasz oktatási rendszerrel, illetve kapcsolódtunk be az olasz diákok mindennapjaiba. 

Következzenek tanulóink beszámolói:

„Az én személyes benyomásom az egyik napunkról: Egy gimnáziumban voltunk testnevelés órán. Az olasz diákokkal vegyes csapatokat alkottunk, így versenyeztünk egymás ellen különböző sport és ügyességi feladatokban. Volt egy kosaras feladat, a legjobban ebben tudtam megmutatni a képességeimet. A többi feladat nem volt a kedvencem, a csapat érdekében azonban igyekeztem mindent beleadni . Nagyon élveztem, de persze kicsit csalódott voltam hogy a mi csapatunk veszített. De csalódottságunkat enyhítette, hogy a győztes csapat minket is megkínált a utalom tortából.”

„Nagyon élveztem az Olaszországban való kint létet. Úgy érzem, hogy sok mindenben fejlődtem és az ott szerzett emlékeket sosem fogom elfelejteni. Felettébb érdekes volt látni egy teljesen más kultúrát, hogy hogyan élik mindennapjaikat, nap mint nap hallgatni nyelvüket és habár csak 2 hétre, de beilleszkedni az olasz életbe. A kedvenc részem a sok városlátogatás volt, mint például Róma, Pescara, Aielli és Celano. Rettentően emlékezetes volt még a mindennapos sétánk Avezzanoban, ami közben órákon keresztül csak beszélgettünk és jól szórakoztunk. Szívesen maradtam volna még egy kis ideig és remélem, hogy a jövőben lesz még lehetőség ilyen élményeket szerezni.”

„Régóta szerettem volna eljutni Olaszországba, így nekem egy hatalmas élmény volt ez az út. Két hét alatt megismerkedhettünk a csodás olasz kultúrával, iskoláik működésével, és láthattuk a fantasztikus panorámát, ami mindenfelé elkísért. Ezen kívül még egy kis nyelvet is tanulhattuk a könnyebb boldogulás érdekében. A kedvenceim a kirándulások voltak, azok közül is Róma felfedezése tetszett leginkább. Igazán remélem, hogy a jövőben is részt vehetek majd hasonló utazáson, illetve mindenkit arra biztatok, ha van lehetősége, mindenképpen látogasson el ide.”

„Nagyon örülök az Erasmus lehetőségnek. Legjobban az tetszett, hogy betekintést nyerhettem az olasz kultúrába, megismerkedhettem velem egykorúakkal és a mindennapi életükkel. Az emberek kedvesek, segítőkészek és türelmesek voltak velünk mind az iskolákban, mind a túrák során. Eljuthattunk Rómába, valamint sok kisebb városba. Ezt a tanulmányi lehetőséget mindenkinek ajánlom, egy örök élmény maradt számomra.”

„Olaszországba kiskorom óta szerettem volna eljutni, így nagyon izgatott voltam, amikor kiderült hogy lehetőségem van oda utazni. Az út alatt rengeteg jó élményben volt részem, és számtalan dolgot tanultam. Megismertem az olasz oktatási rendszert és kúltúrát, tanultam olaszul, illetve számos helyen jártam, többek között Róma, Aielli, Pescara. Ezeken kívül sok új embert ismertem meg, néhánnyal máig tartom a kapcsolatot. Az út nekem tényleg egy pozitív élmény volt, és nagyon hálás vagyok a lehetőségért.”

„Én személyesen alig akartam elhinni, hogy van lehetőségem kijutni Olaszországba. Több iskolalátogatáson is részt vettünk, ahol az olasz diákok szerencsére nagyon kommunikatívak voltak. Emellett, még szerencsénk volt csomó városnézésre is elmenni, amik közül én Rómát tartottam a legérdekesebbnek. Mindenkinek csak ajánlani tudom az ide szóló Erasmus programokat. Én bármikor nagyon szívesen meglátogatnám újra, vagy akár másik országot is.”

„Egész életemben nagyon szerettem utazni, Magyarországon belül és külföldön is. Amikor megtudtam, hogy megyünk Olaszországba, nagyon örültem a lehetőségnek, és azóta sem bántam meg az utazást. Gyönyörű helyeken jártunk, megismerhettünk új embereket, tanulhattunk az olasz kultúráról, nyelvről és történelemről. Emellett még megnézhettük az olasz oktatási rendszert, és hogy hogy néz ki az olasz altalános-, közép- és szakközépiskolás diákok napja. Őszintén, visszatekintve a két hétre amit kint töltöttünk, ha van lehetőségetek Erasmusra menni, mindenkinek csak ajánlani tudom.”

„Egy régi álmom volt, hogy eljussak Olaszországba, és ez ennek a programnak köszönhetően valóra is vált. Míg ott voltunk, nem csak várost ismertük meg hanem az ottani iskolai életbe is betekinthettünk. Ottlétünk alatt nagyon sok tésztafélét is kipróbáltam és egyikben sem csalódtam. Az emberek nagyon kedvesek és befogadóak voltak velünk, aminek nagyon örültem.”

„Lehetőségem nyílt, hogy részt vegyek egy Erasmus programon Olaszországban. Az egyik legjobb élményem volt, és nagyon szívesen mennék még. A programok is nagyon jók voltak, iskolákat és városokat látogattunk. Az étel is nagyon finom volt, a sok tészta amit akkor ettem a mai napig táplál. Ha van lehetőség még egy ilyen utazásra akkor biztos hogy jelentkezem.”

„Having this opportunity was one of the best thing in my school years. We learnt and saw a lot of new things, but we also had a lot of fun. My favourite part was going to schools in a different county, getting to know people in our age, learning from them and making friends and also my language skills have improved a lot.”